Hlavní obsah

Cena masa jde nahoru, vepřové podraží až o dvacet procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpracovatelé masa tvrdí, že v Česku je nedostatek prasat a  zemědělci za jejich maso požadují stále vyšší ceny. Proto by měla jeho cena na pultech růst. Spotřebitel nyní koupí kilo vepřového asi za 43 korun. Zdražování se ale nebude týkat jen masa vepřového, ale například i hovězího.

Foto: Aleš Rudl

Koláč Ondřej z Pekárny ve mlýně se může pyšnit regionální značkou Zápraží originální produkt

Článek

"Na trhu je prasat jen tak tak a zemědělci se nevrátí na ceny před dvěma měsíci," řekl předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.

Podle předsedy odbytového družstva Centroodbyt Jana Veleby je nyní patrný nedostatek prasat v tuzemsku i ve většině evropských zemí. Právě proto si prý zemědělci mohou dovolit požadovat vyšší ceny.

Pokud jim požadovanou částku nezaplatí tuzemští zpracovatelé, je o česká prasata zájem v Německu, Maďarsku nebo Polsku nebo Rakousku. Zpracovatelé masa u našich západních sousedů nabízejí za kilogram až 37,70 korun. To je o několik korun více než v tuzemsku.

Ceny jsou katastrofálně nízko

Veleba označil ceny vepřového za rok 2003 a prvních pět měsíců letošního roku jako nejhorší v posledních 15 letech. "Na negativním vývoji jsme (chovatelé prasat) prodělali asi 2,5 miliardy Kč," řekl Veleba.

"Cena prasat v živém se zvedne možná i přes 35 Kč za kilogram a mnoho zpracovatelů bude mít kvůli nedostatku suroviny problémy," upozornil s tím, že chovatelé nemají zájem na eskalaci ceny a přivítali by její strop na 37 Kč za kilogram.

Po vstupu do EU klesla výkupní cena vepřového na hranici 30 korun. Tu si zemědlci vymohli jako mezní při březnových protestech právě kvůli nízkým výkupním cenám.

Průměrná výkupní masa v posledních měsících  roku 2004 (v Kč):
datumvepřovéhovězí
6. ledna26,3436,48
10. února24,7436,74
12. března28,6537,67
12. dubna31,2437,84
11. května31,3138,01
11. června29,6437,72
Zdroj: ČSÚ

Dražší bude i hovězí

Vedle prasat poroste v tuzemsku zřejmě i farmářská cena býků a krav. Například odbytové družstvo Centrum Tábor zvýší od července na základě situace na trhu ceny býků na 45 ze současných 40 až 41 korun za kilogram.

Zemědělci totiž reagovali na sníženou poptávku po hovězím mase, která nastala po prvních případech tzv. nemoci šílených krav v Česku. Nyní, když spotřebiteleé začínají hovězí maso zase kupovat, nejsou zemědělci schopni tak rychle reagovat a zvyšovat počet poražených krav.

Krávy zdraží na 35 zhruba ze 30 korun za kilogram. Ředitel Centra Miroslav Ušatý odhaduje, že ve druhé polovině roku mohou být spotřebitelské ceny hovězího až o 30 procent vyšší.

V Evropě za hovězí nabízejí mnohem víc

"Během 14 dnů šly ceny hovězího tak o dvě až o tři koruny nahoru v nabídkách od masokombinátů a různých překupníků, kteří to vyvážejí za hranice," řekl ředitel Agroodbytu Moravské Budějovice Ladislav Kabelka. Družstvo v současné době prodává býky kolem 40 až 42 korun za kilogram. Kabelka přitom očekává další růst, protože zahraniční cena je vyšší.

V západní Evropě se jateční býci prodávají kolem 48 až 49 korun za kilogram, doplnil předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Cena v ČR se podle něj od začátku roku mírně zvedá z 36,5 koruny na současných asi 38 korun a zřejmě dál poroste vzhledem k poptávce ze sousedních zemích.

Reklama

Související témata:

Související články

Chovatelé prasat demonstrovali za vyšší ceny

Chovatelům prasat už poněkolikáté dochází trpělivost. Téměř dvě stovky jich v úterý demonstrovaly před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově. Farmáři...

Výběr článků

Načítám