Hlavní obsah

Cena benzínu šplhá k 38 korunám za litr

Právo, Novinky, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny benzínu a nafty v Česku letí raketově vzhůru. Na mnoha místech, zejména u hlavních dálničních tahů, už nejprodávanější Natural 95 stojí téměř 38 korun. Víceoktanové benzíny pak atakují hranici 40 Kč za litr. Nejdražší v historii je i nafta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za zdražením stojí podle všeho marže pumpařů. Ty šly totiž v minulém týdnu dolů a provozovatelé čerpacích stanic se snaží vrátit výši marží zpět.

„Pokles distribučních marží byl v minulém týdnu poměrně výrazný. V průběhu následujících dnů zamíří pravděpodobně marže zpět k průměrným úrovním, což by se projevilo i na cenách u čerpacích stanic,“ sdělil Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Průměrné ceny jsou přeci jen nižší, než ty, za něž jde benzín koupit u dálnic či hlavních tahů ve velkých městech. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil během týdne 11 haléřů na průměrných 35,65 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší o 15 haléřů na 36,22 koruny za litr, vyplývá z pátečních údajů Českého statistického úřadu.

Zdražuje i ropa

Ceny ropy se kvůli oslabování dolaru a příznivým ekonomickým údajům z Číny po poklidném minulém týdnu zvedají. Americká lehká ropa West Texas Intermediate se vrátila nad 100 dolarů za barel, severomořská ropa Brent se prodává za více než 110 dolarů za barel.

Podle odborníků nelze zatím předpovídat, zda se ceny pohonných hmot vyšplhají až na 40 Kč/l. Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta očekává mírný pokles cen v průběhu prvního pololetí, ale pouze za předpokladu, že se stabilizuje situace na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám