Hlavní obsah

Cena benzínu se blíží 30 korunám

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny benzínu u čerpacích stanic stále rostou. Nejprodávanější Natural 95, který ještě koncem dubna stál méně než 26 Kč za litr, by mohl během příštího týdne dále podražit až o korunu. Průměrná cena Naturalu v Česku by se tak mohla přiblížit 28 korunám. Již dnes však u některých čerpacích stanic v Praze stojí Natural až 29 korun.

Foto: Vendula Holendová

Evaluační workshop zhodnotil vzdělávání v rámci projektu Profesionalizace.

Článek

Důvodem jsou rekordní ceny ropy na světových trzích a kurz koruny, která oslabuje vůči americkému dolaru.

"Během jednoho až dvou týdnů očekávám zdražení Naturalu 95 o dalších 50 až 60 haléřů za litr. V té době se už do cen naplno promítnou všechny negativní informace, tedy vysoké ceny ropy a oslabování koruny vůči americkému dolaru, za který se ropné produkty nakupují. Pokud však bude stávající negativní trend pokračovat, lze očekávat i vyšší zdražení," řekl Právu hlavní analytik Patria On Line David Marek.

Podle analytiků by cenu příliš neměla ovlivnit blížící se motoristická sezóna v České republice. "Tento faktor ovlivní ceny jen minimálně. Mnohem důležitější je blížící se sezóna ve Spojených státech, zvláště, když se nyní hovoří o nízkých kapacitách tamějších rafinérií. Motoristická sezóna v USA hýbe cenami benzínu na celém světě," vysvětlil Marek.

Americká ropa historicky nejdražší

Cena americké lehké ropy v pátek posunula historické maximum o pět centů na 41,22 dolaru za barel (asi 159 litrů). Ceny ropy se zvyšovaly kvůli obavám, že by narušení dodávek z Blízkého východu mohlo zasáhnout světové zásoby paliv. Ty jsou již nyní oslabené vysokou poptávkou ve Spojených státech a Číně. Již ve čtvrtek byly ceny ropy výše než při válce v Iráku v roce 1990.

Směrem vzhůru zamířila také severomořská ropa Brent, která včera na londýnské burze stoupla proti čtvrtečnímu závěru o pět centů na 38,40 dolaru. Ropu tlačí nahoru rovněž vysoké ceny benzínu v USA, které jsou důsledkem poklesu jeho zásob v době, kdy se rafinerie snaží vytvořit dostatečné rezervy před letní motoristickou sezónou.

Poptávka po ropě se kvůli silné expanzi světové ekonomiky zvyšuje rychleji, než se původně očekávalo. K růstu cen přispívají obavy z nepokojů na Blízkém východě a pochybnosti o tom, zda je kartel OPEC schopen zajistit dostatečné zvýšení dodávek. Šéf ruského ropovodného monopolu Transněfť v pátek navíc prohlásil, že Rusko, které je druhým největším vývozcem ropy na světě, již nebude moci zvedat dodávky, pokud nebudou vybudovány nové ropovody. Rusko, jež jako jediné z producentů mimo OPEC v uplynulých letech výrazně zvyšovalo produkci, tak možná bude muset brzy omezit růst těžby.

ČR snížení spotřební daně nechystá

Spotřební daň na benzín se v České republice nebude snižovat. Vláda tak nebude následovat krok Polska, které v reakci na rostoucí ceny ropy a ropných produktů dočasně snižuje spotřební daň asi o 35 haléřů za litr benzínu. Polská vláda tím chce zmírnit inflační dopady vysokých cen u čerpacích stanic. Ceny v Polsku přitom v posledních týdnech vzrostly o půl zlotého na více než čtyři zloté za litr (asi 27 korun). "Snížení spotřební daně neplánujeme. Ani v minulosti se výše spotřební daně neupravovala podle cen ropy. Navíc od 1. května klesla DPH o tři procentní body na 19 procent, což v Polsku nenastalo," řekl Právu mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám