Hlavní obsah

Cena benzínu pokořila další rekord, nafta zlevnila o haléř

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 se u tuzemských čerpacích stanic prodával ve středu za průměrných 36,54 Kč, což znamená nový cenový rekord. Ještě před týdnem totiž byla jeho cena o 20 haléřů nižší. Zlevnila naopak nafta, ovšem pouze o jeden haléř. Litr se tak ve středu prodával za 36,64 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rekordní růst cen pohonných hmot není po výrazném zdražení ropy v posledních týdnech nikterak překvapivý,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Severomořská ropa Brent se v současnosti obchoduje na loňských maximech kolem úrovně 125 dolarů za barel, avšak v korunovém vyjádření je nejdražší v historii. Prudký nárůst cen pohonných hmot se podle Nováka od začátku roku negativně promítá do peněženek motoristů a sílí obavy, že by se ve vyšší míře mohl odrazit i ve spotřebitelských cenách.

„Zejména pokud by v průběhu roku cena ropy dále rostla, mělo by to velmi negativní efekt na už tak churavějící domácí ekonomiku,“ varoval Novák s tím, že se stejným problémem se potýkají bez výjimky všechny země Evropské unie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Litr Naturalu 95 se prodával nejdráže v Jihomoravském kraji, konkrétně za průměrných 36,90 Kč. Nejlevnější benzín byl mání v Jihočeském kraji, kde za něj motoristé dali v průměru 36,07 Kč/l.

Jižní Morava se mohla „pochlubit“ rovněž i nejdražší naftou. Její ceny tam ve středu o haléř dokonce přesáhly rekordních 37 Kč/l. Nejlevnější naftu nabízejí benzínky v jižních Čechách, litr tam vyjde na průměrných 36,17 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám