Hlavní obsah

Celníci zabavili tuny nebezpečného ovoce a rýže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V minulých dnech zadrželi celníci z Prahy dvě zásilky. Jednalo se o více než 18 tun zdravotně závadného ovoce z Turecka a téměř jednu tunu rýže z Vietnamu.

Článek

Podle tiskové zprávy Celní správy ČR obsahovala zásilka ovoce fíky, které překračovaly několikanásobně povolenou hranici aflatoxinu. Jeho přítomnost potvrdila analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Aflatoxiny náleží do skupiny mykotoxinů, které jsou považovány za velmi nebezpečné karcinogeny.

Na základě příslušných testů celní úřad zakázal propuštění tohoto zboží do volného oběhu a předpokládá se, že zboží bude v nejbližší době vráceno mimo území Evropské unie.

V rýži byl hmyz

Celní úřad nepustil na český trh i téměř jednu tunu rýže, která pocházela z Vietnamu. Potravina totiž obsahovala velké množství živého hmyzu.  Jeho přítomnost odhalila běžná kontrola. Podle analýzy vzorků se jednalo o pilouse rýžového (Sitophilus oryzae), který znečišťuje potraviny zejména ve skladech, ale u citlivých osob může vyvolat alergické reakce.

Ani tuto zásilku tedy celní úřad nepustil do volného oběhu a spolu s vadnými fíky se nachází ve skladech pod celním dohledem. Letos je to již dvacátý případ, kdy Celní správa odhalila zdraví nebezpečné potraviny. Celkem celníci nepustili na náš trh více než 70 tun takovýchto potravin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám