Hlavní obsah

Celníci nepustili na český trh nebezpečné holínky

Právo, vk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Dětské boty do deště jsou nebezpečné, na český trh je nepustíme. Takový je verdikt plzeňské České obchodní inspekce (ČOI) po posouzení 1350 párů červených a černých gumovek, které na začátku minulého týdne zajistili celníci na západočeských hranicích.

Článek

"Zjistili jsme zásadní porušení zákona. Konstrukční nedostatky bot by mohly způsobit dětem vážné problémy, mohly by je ohrozit i při chůzi," řekl Václav Havlík z plzeňského inspektorátu ČOI.

Problémem je hlavně úplně ohebná a nestabilní podrážka bez vyztužené klenby, měkký podpatek a také vnitřní konstrukce bot. "Chybí vlepovaná tvarovaná stélka, v botě není nic, co by dokázalo absorbovat pot. To rozhodně nezaručuje vhodné mikroklima pro nohu dítěte," popsal. Špatné je také označení velikosti.

Nevhodný výrobek pochází z Hongkongu, čeští dovozci se ho pokusili přes hranice dostat už podruhé. "Už vloni byl zadržen kamión s 3400 páry závadných bot, je možné, že to dovozci zkusí znovu. Upozorníme kolegy podél celé západní hranice," dodal Havlík.

Podle něho měly holinky skončit v tržnicích. "Pokud je přes zákaz někde objevíme, hrozí za prodej velké pokuty," uvedl. Náklad holínek nyní musí brněnský dovozce buď vrátit zpět do Číny nebo ho na vlastní náklady nechat zlikvidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám