Hlavní obsah

Celníci kontrolovali EET v ubytovacích zařízeních. Penzión v Praze musel zavřít

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celníci při kontrolách dodržování elektronické evidence tržeb (EET) v ubytovacích zařízeních zjistili minulý týden 27 porušení zákona. Uzavřeli jeden penzión v Praze a dalším provozovnám uložili pokuty. Ve středu o tom informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.

Foto: Celní správa ČR

Uzavřený penzión hlásal na dveřích, že nepodléhá EET.

Článek

„Uzavřeno bylo jedno ubytovací zařízení v Praze, byl to penzión,” řekla Novinkám mluvčí.

Celníci zkontrolovali stovku hotelů, motelů, penziónů a hodinových hotelů. Porušení zákona o evidenci tržeb zjistili kontroloři ve 27 případech. Nejčastěji to bylo nevystavení účtenky a nezaslání údajů o platbě. Na místě uložili pokuty ve výši 12 500 korun, další budou řešit ve správním řízení. Podnikatelům hrozí pokuta až do výše půl miliónu korun.

Dalších sedm porušení zjistili u prodejců a v pohostinství. Nařídili uzavřít jednu hospodu, také v hlavním městě. Provozovatelé uzavřených podniků mohou znovu otevřít až po splnění podmínek, v tomto případě tedy hlavně zprovoznění pokladny s EET.

Celníci se vedle úředníků finanční správy na kontrolách EET podílejí od jejího spouštění před více než rokem. Za tu dobu provedli téměř deset tisíc kontrol a uzavřeli 10 provozoven. Podnikatelé dostali za porušení zákona o EET do současnosti pokuty za více než 38 miliónů korun.

EET platí pro hotely a restaurace od loňského prosince. Letos v březnu začala platit pro obchody. Na příští rok plánovaný náběh dalších fází například pro řemeslníky či taxikáře pozastavil Ústavní soud. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ústavní soud zrušil část zákona o EET

Ústavní soud (ÚS) částečně vyhověl skupině poslanců a zrušil platnost některých částí zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Oznámil to šéf ÚS Pavel...

Výběr článků

Načítám