Hlavní obsah

Čechů je mezi dolarovými miliardáři už jen pět. Z žebříčku Forbesu vypadl Bakala

Novinky, tov

Nejbohatším Čechem podle časopisu Forbes zůstává Petr Kellner. Mezi tuzemské dolarové miliardáře patří i Andrej Babiš, Radovan Vítek, Karel Komárek a Pavel Tykač. Oproti loňsku vypadl uhlobaron Zdeněk Bakala, jehož jmění časopis odhaduje na 0,9 miliardy dolarů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Zdeněk Bakala do žebříčku naskočil v roce 2010. Za to, že letos hranici miliardy dolarů nepřekonal, může podle magazínu pokračující tíživá situace v ostravsko-karvinských dolech, propad akcií ukrajinské těžební firmy Ferrexpo a také silný dolar.

Majetek nejbohatšího Čecha, jenž je v žebříčku Forbesu už podesáté, se snížil z loňských 11 miliard na 8,4 miliardy dolarů. Uplynulý rok byl pro Petra Kellnera nepříjemný, největší část majetku má uloženou stále v Rusku a tamější krize je hlavním důvodem, proč zchudl v přepočtu o zhruba 62 miliard korun, uvedl Forbes.

Dalším čtyřem nejbohatším Čechům majetek rostl. Například druhý nejbohatší, majitel Agrofertu a vicepremiér Andrej Babiš, si oproti loňsku o sto miliónů dolarů polepšil a jeho majetek Forbes odhaduje na 2,5 miliardy USD (61,2 miliardy korun).

Pět Čechů mezi dolarovými miliardáři
JménoJmění v mld. USDJmění 2014Umístění v žebříčku
Petr Kellner8,411160.
Andrej Babiš2,52,4737.
Radovan Vítek1,81,41054.
Karel Komárek1,71,61118.
Pavel Tykač1,111712.
Zdroj: Forbes

Nejbohatším mužem světa zůstal zakladatel Microsoftu Bill Gates, který proti loňsku zvýšil hodnotu svého majetku o 3,2 miliardy na 79,2 miliardy dolarů.

Na druhém místě je mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú a na třetím legendární americký investor Warren Buffett. Ten si proti loňsku polepšil o téměř 15 miliard dolarů, což je nejvíce z celého seznamu. Důvodem je růst ceny akcií jeho investiční skupiny Berkshire Hathaway.

V první desítce nejbohatších lidí světa se od loňska změnilo jenom jediné jméno. Vládce kasin v Las Vegas Sheldona Adelsona nahradila na desátém místě majitelka značky L’Oreal, třiadevadesátiletá Liliane Bettencourtová.

Reklama

Související články

Kde žijí nejbohatší lidé světa

Ze 47 miliónů lidí, kteří tvoří jedno procento světové dospělé populace s největším majetkem, jich 18 miliónů žije v USA, čtyři milióny v Japonsku a 3,5...

Výběr článků

Načítám