Hlavní obsah

ČD zlevní pendolino, u nejvytíženějších dvou ale ceny nechá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České dráhy (ČD) se snaží přilákat cestující, aby vyzkoušeli jízdu pendolinem. V létě a o víkendech si lidé budou moci koupit levnější jízdenky. Přes prázdniny bude stát jízdenka pro cestování pednolinem o 20 procent méně. Tyto levnější jízdenky však nebudou v pendolinu, které vyjíždí z Ostravy v 5,45 ráno a v tom, které vyjíždí z Prahy v 15,56, což jsou spoje, kterými jezdí nejvíce lidí.

Článek

Například cesta pendolinem ve druhé třídě z Prahy do Ostravy se sníží z 500 korun na 400 korun. Jízdné o 20 procent se sníží i dětem, důchodcům a zdravotně postiženým.

Sleva pro rodinu s dětmi na víkend

Od srpna do 9. prosince budou platit i levnější víkendové jízdenky na pendolino pro skupinu pěti osob. Jízdenka pro všech pět osob bude stát v jednom směru pro druhou třídu 750 korun, z pěti osob pouze dva mohou být starší 15 let, takže sleva je vhodná pro rodiče s třemi dětmi.

"Nicméně počet míst pro tuto víkendovou slevu je omezen na jeden vůz v každém pendolinu.Proto doporučuji včasnou rezervaci pro víkendové cesty, " uvedl tiskový mluvčí ČD Aleš Ondrůj.

ČD se rozhodly příjít s touto nabídkou, protože chtějí, aby pendolinem jezdili i rodiny s dětmi, mladí lidé a tzv."příležitostní cestovatelé". Dráhy se totiž také svojí prázdninovou nabídkou snaží nahradit výpadek cestování studentů a manažerů, kteří o prázdninách jezdí méně.

Pendolina brázdí české železnice od prosince loňského roku. Za šest měsíců provozu se pendolinem svezlo zhruba čtvrt miliónu cestujících. Ztráta, která ČD vznikla při poruchách, které pendolino provázely letos v lednu, však dosáhla nakonec 48 miliónů korun. [celá zpráva]

Anketa

Už jste jeli pendolinem?
Ano, líbilo se mi to
32,7 %
Ano, nelíbilo se mi to
8,1 %
Ne, ale chystám se jízdu vyzkoušet
42,3 %
Ne, nikdy s ním nepojedu
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1059 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie začala vyšetřovat nákup pendolin

Nákupem rychlovlaků pendolino se už začala zabývat policie. Zjišťuje, zda nebyl spáchán trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, a navíc...

Výběr článků

Načítám