Hlavní obsah

ČD a Škoda podepsaly smlouvu o dodávce dalších vlaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Českých drah (ČD) Josef Bazala a ředitel Škoda Holding Jiří Zapletal ve středu podepsali smlouvu na dodávku dalších 30 dvoupodlažních příměstských vlaků řady 471. Výrobcem souprav je ČKD Vagonka se sídlem v Ostravě, dceřiná firma Škoda Holding. ČD zaplatí Škodě za 30 vlaků zhruba šest miliard korun.

Článek

Vagonka už 19 těchto vlaků ČD dodala a do konce roku ČD převezmou dalších šest. Vlaky budou dráhy postupně využívat na všech příměstských tratích v pražské a v ostravské aglomeraci. V Praze se předpokládá jejich nasazení na průjezdné spoje přes centrum města, kde vytvoří obdobu rychlého vlakového spojení, které je známé z německých velkoměst pod označením S-Bahn.

Podpis smlouvy se odehrál na palubě pendolina za přítomnosti předsedy Vlády České republiky, Jiřího Paroubka, který pendolinem cestoval na návštěvu Ostravy a přímo na palubě vlaku oznámil uvolnění finančního příspěvku stávající vlády České republiky na další financování dopravní obslužnosti železniční dopravou v ČR. České dráhy přitom počítají s tím, že část těchto prostředků využijí také k financování modernizace vozidel osobní dopravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Na koleje letos vyjedou nové motoráčky

České dráhy (ČD) budou letos investovat do vlaků pro regionální dopravu 820 miliónů korun. Peníze půjdou na 20 modernizovaných regionálních vlaků Regionova,...

Paroubek jede Pendolinem na Moravu

Vláda Jiřího Paroubka ve středu poprvé vynechá svá pravidelná středeční zasedání. Paroubek, který jako volební lídr ČSSD oznámil, že se chce v následujícím...

Výběr článků

Načítám