Hlavní obsah

Časy levného benzínu končí

Novinky, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Končí doba, kdy české motoristy těšil nejlevnější benzín za poslední tři roky. Během posledních dvou týdnů totiž nejprodávanější Natural 95 podražil o několik desítek haléřů a nyní se v ČR prodává v průměru za 23,95 koruny. Podle analytiků bude zvyšování cen pohonných hmot pokračovat.

Foto: HZS ZLK
Článek

"Do konce srpna očekávám zdražení Naturalu o dalších 20 až 30 haléřů za litr," řekl Právu hlavní analytik Patria On Line David Marek s tím, že do konce roku by měl Natural stát až 24,50 Kč. Důvodem je vývoj na světových ropných trzích, kurs koruny vůči dolaru a nízké marže provozovatelů čerpacích stanic. Že se bude dál zdražovat, připustil i vedoucí tiskového oddělení České rafinérské Aleš Soukup. Nastala totiž situace, kdy cena ropy roste a koruna vůči dolaru neposiluje.

Od ledna vzroste cena kvůli vyšší dani

Nepříjemnou zprávou pro české motoristy je také zvýšení spotřební daně z pohonných hmot, které vstoupí v platnost 1. ledna 2004. "Daň zvedne cenu asi o 80 haléřů za litr. Lze však předpokládat, že si prodejci benzínu ještě něco přihodí. V lepším případě by tak mohl benzín na začátku příštího roku stát asi o korunu více než nyní," očekává analytik Colossea Jiří Šťastný.

"Severomořská ropa Brent se už delší dobu drží na úrovni 30 dolarů za barel a nejsou náznaky, že by v dohledné době měla zlevnit. Navíc ropné produkty na burze v Rotterdamu, z nichž se ceny benzínu odvozují, zdražují ještě výrazněji. Jejich úroveň je dokonce vyšší než před válkou v Iráku," vysvětlil Marek. Cenu ropy drží nahoře zejména přetrvávající problémy v Iráku, kvůli nimž je těžba nižší než se předpokládalo, a neklid v Nigérii, která je jejím významným dodavatelem.

Analytici: Pumpaři zvednou své marže

"Podle původních očekávání měla těžba v Iráku dosáhnout normální úrovně v září, nyní se však zdá, že to nevyjde. Poptávku po ropě však zvyšují i Spojené státy, které pokračují v nákupech do svých strategických rezerv. To představuje asi jeden milión barelů týdně," informoval Šťastný. Snížení strategických zásob USA způsobil i výpadek proudu z minulého týdne, kvůli němuž nemohly pracovat některé rafinérie.

Na rozdíl od dubna a května už nenapomáhá k nízkým cenám pohonných hmot v Česku příznivý kurs koruny vůči dolaru, za který se ropné produkty nakupují. "Koruna už proti dolaru neposiluje a je stabilní," prohlásil Marek. Podle něj se v důsledku vývoje kursu vyšší cena ropy zřejmě plně promítne do cen benzínu u čerpacích stanic. Pumpaři se podle analytiků rovněž rozhodli zvýšit své marže, které jsou v současné době dosti nízké. Podle analytiků je to dáno velkou konkurencí, která na českém trhu tlačí marže na minimum. "V Česku panuje na rozdíl od zbytku světa velký konkurenční boj, který drží marže dole," popsal situaci Šťastný.

Vývoj ceny ropy a benzínu
Natura 95 (Kč/litr)Ropa (USD/barel)
2. 1. 200324,8525,76
12. 3. 200325,5531,57
29. 4. 200324,9024,87
15. 7. 200323,7031,11
15. 8. 200323,9531,05
Zdroj: Právo

Domácí trh je však pod stále větším tlakem sousedních zemí. "Je tak malý a legislativně otevřený, že když se cena pohonných hmot v těchto zemích zvyšuje, roste i u nás," konstatoval Soukup. Analytici připomínají, že cena ropy se zvyšuje již od počátku června. U pump však donedávna ceny benzínu stagnovaly, protože prodejci zdražení vstřebali do svých marží. "Ty jsou proto teď výrazně nižší, než je dlouhodobý průměr. Provozovatelé již asi nebudou ochotni tuto zátěž dále snášet," uvedl Marek.

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety i benzín od ledna podraží

Cigarety, pohonné hmoty a tvrdý alkohol od příštího roku podraží. Poslanecká sněmovna ve čtvrtek definitivně schválila novelu zákona, která zvyšuje sazby...

Výběr článků

Načítám