Hlavní obsah

Bývalému Telecomu vzrostl zisk o polovinu na 4,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnosti TO2 (Telefónica O2), jak se nyní jmenuje bývalá skupina Českého Telecomu, vzrostl za první pololetí zisk téměř o polovinu na 4,3 miliardy korun.

Článek

Výnosy klesly o 0,1 procenta na 30,1 miliardy korun. Do společnosti patří operátor pevných linek i mobilní operátor Eurotel.

Pokles výnosů způsobil zejména odliv zákazníků od pevných hlasových služeb do mobilních sítí. Tento výpadek nekompenzovaly ani rostoucí výnosy z poskytování vysokorychlostního internetu a dalších datových služeb.

Za ziskem tak stojí především pokles nákladů, který má souvislost především se snižováním počtu zaměstnanců Telecomu o 5,9 procenta na 7466, ke kterému Telefónica přistoupila na konci června.

Provozní náklady klesly například u pevných linek, pokles činil meziročně 7,8 procenta na 8,6 miliardy. 

ÚOHS dal Telefónice O2 několik podmínek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS ) v pondělí rozhodl, že Telefónice neudělí další pokutu za zneužívání dominantního postavení na trhu. Antimonopolní úřad si ale pro zrušení řízení klade podmínky.

Telefónica musí v nabídkách velkoobchodních cen zohledňovat své skutečné náklady. Úřad také chce, aby o poskytovaných službách Telefónica uzavírala platné smlouvy s možností výpovědi. ÚOHS se vyjádřil také ke slevám. "Množstevní slevy musejí být poskytovány transparentním způsobem za rovnocenných podmínek a okolností," žádá antimonopolní úřad.

Na tehdejší Český Telecom si v roce 2003 stěžovala firma GTS Novera. Podle ní Telecom svými nabídkami zvýhodňoval některé alternativní operátory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám