Hlavní obsah

Byty v Česku zdražily, nejvíce v Liberci a Budějovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů v českých městech v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly v průměru o tři procenta na 57 900 korun za metr čtvereční. Nejvíce stoupla cena bytů v Liberci a Českých Budějovicích. Vyplývá to z dat, jež ve středu zveřejnila společnost Deloitte. Tempo zdražování klesá, ještě před rokem byty zdražovaly o 15,9 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena bytu v Česku

Článek

Deloitte sleduje ceny prodaných bytů v krajských městech. Ve Středočeském kraji, který své krajské sídlo nemá, vychází z průměru za Benešov, Beroun, Kladno, Mladou Boleslav a okresy Praha-východ a Praha-západ.

V prvním čtvrtletí letošního roku byla nejdražší z krajských měst Praha, kde metr čtvereční vycházel v prvním čtvrtletí na 77 700 korun. Naopak nejlevnějším krajským městem je Ústí nad Labem, kde zájemce za metr čtvereční zaplatí jen 16 tisíc korun.

Meziročně nejvíce zdražily byty v Liberci (o 19,6 procenta), Českých Budějovicích (o 17,9 procenta), Středočeském kraji (o 12,9 procenta) a Olomouci (o 12,8 procenta). Naopak v Ostravě ceny o 4,7 procenta klesly, v Praze se zvýšily o 1,6 procenta.

Za růstem cen stojí neuspokojená poptávka

Dlouhodobým problémem, který nahrává růstu cen, je podle dřívější studie České bankovní asociace neuspokojená poptávka kvůli nízkému počtu volných a cenově dostupných bytů. Problémem je velmi nízký počet vydaných stavebních povolení, zejména v Praze.

Podle studie je nepravděpodobné, že by v dohledné době pominuly problémy s dostupností bydlení. Podle analytiků představují rychle rostoucí ceny stále tíživější nejen ekonomický, ale i sociální problém.

Zhruba 60 procent všech prodaných bytů bylo v prvním čtvrtletí v Praze.  Následovaly Brno (11,2 procenta), Plzeň (4,5 procenta), Olomouc (tři procenta) a Hradec Králové (2,6 procenta).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám