Hlavní obsah

Byty v Česku stále zdražují, ale už ne nejrychleji v celé Evropské unii

Novinky, bož

Ceny domů a bytů v Evropské unii (EU) ve druhém čtvrtletí meziročně stouply o 4,3 procenta. Vyplývá to z údajů, jež v pátek zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V Česku zdražování začíná pomalu zmírňovat, i tak je však v rámci Evropy nadprůměrné, když ve druhém čtvrtletí dosáhlo 7,5 procenta. Nejrychleji teď zdražují nemovitosti ve Slovinsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ještě na konci března přitom byty zdražovaly meziročně o 7,7 procenta. I když je zpomalení nepatrné, Česko už není v čele pelotonu zemí, kde byty zdražují nejrychleji z celé osmadvacítky.

Ve Slovinsku domy a byty v tomto čtvrtletí zdražily mezi ročně o 13,4 procenta, v Irsku o 12,6 procenta, v Portugalsku 11,2 procenta a v Maďarsku o 10,4 procenta. Naopak ve Švédsku zlevnily o 1,7 procenta a v Itálii pak ceny klesly o 0,2 procenta.

Dražší hypotéky ochladily poptávku

„Hned v šesti zemích EU zdražovaly nemovitosti ve druhém čtvrtletí v meziročním vyjádření razantněji. Nejde o žádné překvapení, jelikož v České republice zpřísňuje centrální banka poměrně razantně měnovou politiku, zatímco ve většině zemí EU, v eurozóně, zůstávají sazby na de facto nulové úrovni, přičemž Evropská centrální banka dosud ani neukončila svoji nekonvenčně uvolněnou měnovou politiku,“ vysvětlil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Na zpřísňování měnové politiky v České republice banky reagují zvyšováním úrokových sazeb hypotečních úvěrů, což přispívá k ochlazení poptávky po nemovitostech, a tedy k jistému poklesu dynamiky jejich zdražování,“ dodal.

Hlavní problém je nedostatečná výstavba

„Hlavním problémem českého trhu nemovitostí je nedostatečná výstavba téměř ve všech krajích. Administrativní náročnost výstavby brzdí či zpožďuje výstavbu a výsledkem není nic jiného než dražší bydlení,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Není to nic objevného, nového či neznámého. Je to jen problém, který se neřeší a jen zhoršuje už tak nepříznivou situaci,“ dodal s tím, že nelze očekávat, že by zpomalení zdražování zvýšilo dostupnost bydlení.

„Takovou změnu může přinést snad jen masivní výstavba nebo prudká recese, jak napovídá vývoj po roce 2009,“ uzavřel Dufek.

Reklama

Související články

Růst cen nemovitostí v Česku začal zpomalovat

Ceny domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly meziročně o 7,7 procenta. Ještě v loňském prvním čtvrtletí to přitom bylo 8,4 procenta....

Hypotéky leckde nečekaně zlevnily

Některé z bank včetně České spořitelny v létě zlevnily hypotéky. Jde o překvapivý krok v čase, kdy ČNB zvyšuje úrokové sazby. Banky se snaží přilákat klienty...

Výběr článků

Načítám