Hlavní obsah

Bush a Putin nastíní na G8 mamutí jadernou transakci

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohamiliardový jaderný americkoruský obchod, který by Rusku umožnil stát se největším depozitářem vyhořelého jaderného paliva a prodávat své reaktory, se má stát hitem blížícího se summitu zemí G8 ve dnech 15.-17. července. Podmínkou souhlasu Spojených států s transakcí je ale ruská podpora v jaderné krizi s Íránem.

Článek

O záměru Bílého domu začít jednat informoval v sobotu list The Washington Post s tím, že se k této pro Rusko mimořádně lukrativní dohodě sejdou na okraj petrohradského summitu prezidenti George W. Bush a Vladimir Putin.

Projekt vychází z jejich společného záměru šířit ve světě - zejména v rozvojových zemích -čistou jadernou energetiku jako alternativu hladu po ropě, a přitom tento proces pojistit proti vojenskému zneužití jádra.

Moskva je ve výhodě

Letos v lednu Putin navrhl vytvořit v Moskvě mezinárodní středisko, které by poskytovalo zemím služby pro zajištění celého jaderného cyklu. Bush rovněž počátkem roku předložil návrh poskytovat státům čerstvé jaderné palivo výměnou za to, že vyhořelé vrátí.

Pro Rusko je to příležitost vyvážet i svoji technologii. "Je to oblast, v níž má Rusko jasnou technologickou výhodu, protože v uplynulých 30 letech - po havárii v elektrárně Three Mile Island v Pensylvánii - USA v podstatě opustily vývoj jaderné energie," řekl Rose Gottemoeller, ředitel střediska Carnegieho nadace v Moskvě.

Dohoda mezi Bílým domem a Kremlem vázla deset let kvůli ruské jaderné spolupráci s Íránem. "Dali jsme Rusku jasně najevo, že má-li se dohoda pohnout, budeme potřebovat jeho aktivní spolupráci při blokování íránské snahy získat jaderné zbraně," prohlásil mluvčí Bushovy Rady pro národní bezpečnost Frederick Jones.

Putin: Nebudeme prodávat zemní plyn za buráky

Jen týden před klíčovým jednáním skupiny G8, které se koná v Petrohradě, přitvrdil ruský prezident Vladimir Putin a napadl západní média, že po jeho zemi chtějí, aby prodávala své nerostné suroviny "za buráky".

Putin, který v současnosti předsedá G8, tak reagoval především na lednovou "plynovou krizi" s Ukrajinou, na jejímž základě se rozběhly spekulace, že Rusko chce udržet zemi prozápadní oranžové revoluce ve své zóně vlivu prostřednictvím energetického vydírání.

Čeká se bouřlivé jednání zemí G8

Při jednání zemí G8 jde Rusku o hodně - především o vstup do Světové obchodní organizace (WTO). Putin si chce tento krok rozhodně pojistit a pohrozil, že pokud USA neuzavřou s Ruskem bilaterální dohodu otevírající dveře do organizace, přestane Moskva plnit smlouvy o volném trhu, ke kterým se dobrovolně zavázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám