Hlavní obsah

Burzy v Evropě padají kvůli Číně, Praha ztrácí dvě procenta

Evropské akcie ve čtvrtek prudce oslabují, a navazují tak na turbulence na akciových trzích v Číně. Index německé akciové burzy DAX dopoledne ztrácel víc než tři procenta a poprvé od října se dostal pod psychologicky důležitou hranici 10 000 bodů. Na nejnižší úroveň od října se propadl rovněž panevropský index FTSEurofirst 300.

Foto: Staff, Reuters

Obchodníci sledují pokles cen akcií na burze ve Frankfurtu.

Článek

Ztráty na burzách ve Stockholmu, Oslu a Helsinkách během dopoledne překročily čtyři procenta.

„Vypadá to dost ošklivě. Investice na akciových trzích teď omezujeme. Je čas udělat krok zpět a přehodnotit situaci,” uvedl investiční ředitel společnosti ACIES Asset Management Andreas Clenow.

Dolů zamířily rovněž akciové trhy ve střední Evropě, hlavní index polské burzy odepisuje 2,5 procenta a je nejníže od května 2009.

Index pražské burzy PX ztrácel víc než dvě procenta, podobně jako index akcií na burze v Bukurešti. Maďarské akcie ztrácejí přes jedno procento.

Klesají akcie automobilek či těžařů

Čínská centrální banka ve čtvrtek umožnila výraznější oslabení měny. To vyvolalo mezi investory obavy, že čínská ekonomika by mohla být ještě slabší, než se předpokládalo.

Tamní akciové trhy se propadly o víc než sedm procent, obchodování proto bylo krátce po zahájení na zbytek dne zastaveno. Stalo se to už podruhé v tomto týdnu.

Obavy ohledně druhé největší ekonomiky světa na evropských akciových trzích výrazně zasáhly například těžařské podniky. Výrazný pokles však utrpěly i ceny akcií automobilek a dalších firem, které působí na čínském trhu.

„Rozsah zpomalení (hospodářského růstu) v Číně je rozhodně znepokojivý. Nálada investorů je v tuto chvíli velmi křehká,” uvedl analytik Terry Torrison z makléřské společnosti McLaren Securities.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám