Hlavní obsah

Burzy se vzpamatovaly z útoku na Londýn

EVROPA

Po čtvrtečním výrazném propadu evropských akciových trhů v reakci na úder teroristů na britské město Londýn, se v pátek situace stabilizovala. Akcie na burzách v západní Evropě od rána zpevňují a většina burz smazala až polovinu ztrát, které utrpěly ve čtvrtek.

Článek

Panevropský index FTSEurofirst vykazoval po 10:00 SELČ zisk v rozsahu 0,7 procenta a pohyboval se kolem 1144 bodů. Ve čtvrtek o 1,8 procenta oslabil. Akciové trhy v Evropě v nejhorších okamžicích ztrácely i více než čtyři procenta, nakonec se ale ztráty pohybovaly pouze nad jedním procentem.

Růst zahájily akcie ropných společností, které těží z neustálého růstu cen ropy. Ta se totiž po přechodném zakolísání vrátila k vzestupu a její cena se opět pohybuje nad 60 dolary. Růst o více než jedno procento tudíž registrovaly všechny hlavní ropné koncerny, tedy BP, Royal Dutch i Shell.

Mezi investory tak dnes sílí přesvědčení, že londýnská tragédie nebude mít větší vliv na vývoj globální ekonomiky. Zotavení se již dočkaly i akcie aerolinek a společností, které působí v oblasti cestovního ruchu. Vzhůru tedy zamířily i cenné papíry největšího leteckého přepravce v Evropě, společnosti British Airways, či francouzské společnosti Accor. Ta se zaměřuje na stravovací služby.

Riziková prémie akcií

"Akcie pořád vypadají zdravě a trhy se pokusí vrátit zpět na úroveň, kde byly před dvěma dny. Lidé si uvědomují, že to není tak zlé, jak jsme se zpočátku obávali," popsal situaci na trhu šéf obchodování ve společnosti Finspreads Angus Campbell. Trhy už ve čtvrtek smazaly ztráty i v USA.

Analytici se také shodují, že po 11. září 2001 už trh počítá s vyšším rizikem teroristických útoků a je si vědom i toho, že se taková událost nejpravděpodobněji objeví ve Spojených státech a v Británii. Do cen akcií už je tedy toto riziko z části zahrnuto. I přes tato rizika jsou akcie stále velmi levné.

"Rozsah averze k riziku se dá měřit díky tomu, že už existuje i riziková prémie u akcií. Současná úroveň 5,9 procenta znamená historické maximum, akcie jsou ale ve srovnání s dluhopisy přesto velmi levné," upozorňuje analytik společnosti SG Alain Bokobza.

Reklama

Související témata:

Související články

Burza: Propad se vyrovnat nepodařilo

Čtvrteční propad akciových trhů po výbuších v londýnském metru a v autobusech se rychle přenesl i na pražskou burzu. "Růstový trend ztratil původní sílu...

Výběr článků

Načítám