Hlavní obsah

Burza opět s novým rekordem

Právo, Bedřich Choděra

Akcie na pražské burze znovu výrazně posílily. Index PX 50 tak dosáhl nového rekordního maxima, když vzrostl o 0,96 procenta na 1546,2 bodu. Podle obchodníků pomohl obnovený zájem zahraničních investorů na všech středoevropských trzích.

Článek

Zvláště velký objem obchodů zaznamenaly akcie ČEZ, ve SPAD za 1,57 miliardy korun. Tyto cenné papíry během dopoledne rychle zpevnily na úroveň 820 Kč, kolem které pak kolísaly. Uzavřely na 820,30 Kč s přírůstkem 2,18 procenta. Unipetrolu se dařilo smazat ztráty z předchozích dní, zpevnil o 3,22 procenta na 294,80 Kč. Akcie Orco posílily o 1,43 procenta na 2272 Kč. Po poklesu na trhu Nasdaq cenné papíry CME (CETV) oslabily také na pražské burze, a to 3,09 procenta na 1412 Kč.

Evropské akcie v pátek zpočátku posilovaly, nejvíce se dařilo telekomunikačním firmám, automobilkám a ropným společnostem. Cena ropy WTI opět stoupala směrem k hranici 60 dolarů za barel. Velké těžební firmy na burzách posílily od jednoho do tří procent.

Akcie nizozemské telekomunikační firmy KPN, která působila také v ČR, zpevnily o dvě procenta po spekulacích tisku, že KPN bude terčem převzetí nejsilnějšími evropskými společnostmi v tomto oboru. Jedním z vážných zájemců byl mohla být španělská Telefónica, která je většinovým vlastníkem Českého Telecomu. Akcie Telefóniky posílily o 0,5 procenta.

V závěru seancí evropské indexy klesaly po slabším zahájení obchodů na amerických akciových trzích. Nový šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v uplynulém týdnu v Senátu a předtím i v Kongresu varoval před inflačními riziky. To posílilo očekávání, že úrokové sazby v USA v nadcházejícím období ještě dále stoupnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám