Hlavní obsah

Bulharsko musí urychlit přípravy na přijetí eura, řekl jeho prezident

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharsko by v reakci na brexit mělo urychlit přípravy k přijetí eura. V New Yorku to prohlásil bulharský prezident Rosen Plevneliev. Bulharská vláda však zatím ani nepodala přihlášku Evropského mechanismu směnných kurzů II (ERM II). Alespoň dvouleté setrvání v ERM II je podmínkou přijetí eura. Informoval o tom server Bloomberg.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bulharsko potřebuje zrychlit své přípravy pro vstup do eurozóny, jinak riskuje, že zůstane pozadu v rozhodovacím procesu, uvedl bulharský prezident.

Článek

„Bulharsko potřebuje zrychlit své přípravy pro vstup do eurozóny, jinak riskuje, že zůstane pozadu v rozhodovacím procesu,“ nechal se slyšet bulharský prezident.

Podle Plevnelieva je další integrační úsilí jedinou možnou reakcí na brexit.

Bulharsko je členem evropské osmadvacítky od roku 2007. Životní standard v zemi stále nedosahuje průměru EU, nicméně některá kritéria pro přijetí eura by země již splňovala. Například očekávaný deficit rozpočtu se letos pohybuje kolem jednoho procenta HDP. Pro splnění Maastrichtských konvergenčních kritérií stačí, aby nepřekročil 3 procenta.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Evropská uniePolitická a ekonomická unie 28 států.
EurozónaMěnová unie devatenácti států, které přijaly euro.
Evropský hospodářský prostorČlenské státy mají přístup na společný trh výměnou za finanční příspěvky.
Evropské sdružení volného obchodu (EFTA)Čtyřčlenné sdružení založené na hospodářské spolupráci a vzájemném volném obchodu.
Celní unieUmožňuje volný pohyb zboží, členské země na sebe neuvalují cla. Společně uvalují cla na dovoz ze třetích zemí.
Schengenský prostorOblast 26 států s volným pohybem osob.

Bulharská vláda však dosud nepodala přihlášku do ERM II, ani se nerozhodla, kdy tak učiní. ERM II vznikl v roce 1999 současně s eurem. Země zapojené do ERM II musí kurzy svých měn udržovat kolem 15 procent od stanoveného středního kurzu k euru. Alespoň dvouleté setrvání v ERM II je jednou z podmínek přijetí eura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám