Hlavní obsah

Bulhaři si stěžují na vysoké účty, úřady spustily kontrolu ve firmách ČEZ a Energo-Pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia
Aktualizováno

V souvislosti s velkým množstvím stížností zákazníků zahájil bulharský energetický úřad kontrolu v místních divizích českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Mnoho Bulharů si totiž v poslední době opět stěžuje na příliš vysoké účty za energii, uvedla agentura Reuters.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Kontrola, která se kromě trojice distributorů elektřiny týká rovněž teplárny v bulharském hlavním městě Sofii, má za úkol zjistit jakékoli nesrovnalosti. Potrvá čtyři měsíce, ale v závislosti na zjištěných skutečnostech může být prodloužena.

Jak sdělila mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová, jedná se o standardní kontrolu dodržování licenčních povinností všech distribučních společností, kterou regulátor ohlásil již v polovině prosince.

„ČEZ je přesvědčen, že všechny své povinnosti plní, ostatně nedávno to potvrdil i regulační úřad tím, že nenašel pochybení, které by mohlo vést k odebrání licence,“ doplnila Půlpánová.

Firmy ČEZ, Energo-Pro a EVN se již začátkem loňského roku staly kvůli vysokým fakturám terčem masových protestů Bulharů. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou. Bulharské úřady poté v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ.

Ceny jdou dolů

V listopadu ale regulační úřad rozhodl, že řízení o odebrání licence ČEZ zastavuje. České Energo-Pro dal bulharský antimonopolní úřad v průběhu roku dvakrát pokutu za zneužívání dominantní pozice na trhu.

Ceny elektřiny jsou v Bulharsku politicky citlivým tématem, protože náklady na dodávky proudu tvoří velkou část výdajů tamních domácností, a to zejména v zimních měsících.

Bulharský regulátor od začátku letošního roku opět snížil ceny elektrické energie pro domácnosti i průmyslové odběratele. ČEZ již dříve uvedl, že se proti tomuto rozhodnutí bude bránit soudní cestou. Loni úřad k podobnému snížení cen přistoupil dvakrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám