Hlavní obsah

Budvar uvařil nejvíc piva v historii

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Vladimír Vácha

Budějovický Budvar loni uvařil nejvíce piva ve své 118leté historii. Celkem to bylo 1,424 miliónu hektolitrů, což je o 6,2 procenta více než v roce 2012. Klíčovým produktem pivovaru zůstává, jak Právu řekl mluvčí Petr Samec, světlý ležák Budweiser Budvar, o nějž loni stoupl zájem zákazníků o devět procent.

Foto: Budějovický Budvar

Budějovický Budvar

Článek

Pivovaru se dařilo i s exportem v zemích, v nichž může používat své ochranné známky Budweiser Budvar, Budějovický Budvar a Czechvar. „ Vloni jsme vyváželi do největšího počtu států ve své historii. Celkem to bylo 65 zemí, tedy o sedm více než v roce 2012. Pro srovnání, v roce 1991 vyvážel pivovar pouze do 18 států. Export v roce 2013 dosáhl objemu 763 000 hektolitrů piva,“ řekl Samec.

„Loňské obchodní výsledky považujeme za úspěch, neboť jsou výrazně lepší než celkové výsledky českého pivovarnického průmyslu,“ uvedl ředitel pivovaru Jiří Boček.

Foto: Budějovický Budvar

Varna piva

Díky růstu prodeje a stabilním hospodářským výsledkům se počítá s dalším rozvojem podniku. „Dozorčí rada projednala koncepci rozvoje v oblastech výroby, obchodu a logistiky na období 2014 až 2016 a zakladatel tuto koncepci loni v prosinci schválil,“ řekl Boček. V loňském roce se tržby pivovaru zvýšily o 94 miliónů korun a dosáhly částky 2,223 miliardy.

Pivovar podle jeho názoru dokázal za posledních dvanáct let upevnit svoji pozici na zahraničním trhu i díky vyhraným soudním sporům v řadě zemí. Loni dosáhl historické vítězství ve sporu o značku Budweiser v Itálii, což mu umožnilo návrat na italský trh pod tradičním názvem. Vítězstvím skončily také soudní spory v Portugalsku a Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám