Hlavní obsah

Budoucnost české CK Neckermann je po krachu mateřské firmy nejistá

Některé součásti obří zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook vstupují do insolvence. Budoucnost jedné z jejích dcer, české cestovní kanceláře Neckermann je zatím nejistá, uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Pobočka Neckermann v Polsku

Článek

Česká CK Neckermann ruší zájezdy pro 350 klientů, kteří měli odcestovat mezi 26. a 30. zářím. Zda budou zrušeny i další zájezdy, zatím není jasné.

Německá divize britské cestovní kanceláře Thomas Cook ve středu podala návrh na insolvenční řízení. Chce tak oddělit své značky a aktivity od zkrachovalé mateřské společnosti. Stejný postup se rozhodla zvolit i rakouská divize, insolvenci dnes vyhlásila také polská část Neckermann Polska. O budoucnosti české cestovní kanceláře Neckermann, která je rovněž pobočkou britského podniku, se v současnosti vyjednává.

Německá divize Thomas Cook GmbH, která zahrnuje značky Thomas Cook, Neckermann, Öger Tours, Air Marin a Bucher Reisen, už v pondělí zastavila prodej nových zájezdů. Na dovolené je s ní teď asi 140 000 lidí. Divize žádá německou vládu o překlenovací úvěr, podle zdrojů agentury DPA by firma chtěla získat půjčku 375 milionů eur (9,7 miliardy Kč).

Češi na Mallorce kvůli krachu cestovky dopláceli

Ekonomika

Německá vláda už tento týden vyhověla podobné žádosti německého leteckého přepravce Condor, který je také dceřinou firmou britské Thomas Cook. Condor získá půjčku 380 milionů eur (9,8 miliardy Kč), o úvěru pro Thomas Cook GmbH však vláda zatím nerozhodla.

Slíbený překlenovací úvěr má zajistit pokračování provozu aerolinek Condor a ochránit pracovní místa. "Condor je zisková společnost, takže naše rozhodnutí bylo založeno na ekonomických faktorech, nikoli na politických kritériích," upozornil německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Dodal, že díky státní půjčce zhruba 5000 zaměstnanců společnosti Condor nepřijde o práci. Státní pomoc nicméně ještě musí schválit Evropská komise.

Aerolinky Condor, které provozují zhruba 40 letadel, už v pondělí oznámily, že budou pokračovat v činnosti. Šéf podniku Ralf Teckentrup uvedl, že aerolinky si budou hledat nového majitele. Firma už podle něj zahájila rozhovory se solventními zájemci.

Šéfy Thomase Cooka vyšetřují kvůli krachu

Ekonomika

Budoucnost české cestovní kanceláře Neckermann je zatím nejistá. Otázkou podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je, zda oficiální německý likvidátor umožní, aby česká CK Neckermann ještě nějakou dobu existovala a mohla dokončit zaplacené zájezdy na září a říjen.

"Vše je v tuto chvíli ve hvězdách. Může se stát, že německý likvidátor nařídí své dceřiné společnosti v Praze, aby zavřela. To je ale teď v jednání a byl bych rád, aby se to nenastalo," uvedl Papež. Dodal, že si váží toho, jak management české CK Neckermann ke vzniklé situaci přistupuje profesionálně a hájí zájem klientů.

Čeští klienti, kteří si koupili zájezd u německé divize, případně využili online německé rezervační systémy, mohou mít podle Papeže problémy s vrácením peněz. "Ti lidé nemohou žádat o repatriaci a vrácení peněz v Česku, musí žádat v Německu. Bohužel je otázkou, jak se zachovají (české) agentury, které jim ty zájezdy prodaly. Ti, co si to koupili online přes rezervační systémy v Německu, tak budou mít velký problém s uplatněním nároku," upozornil. Soudí, že situace může být velmi dramatická.

Zákazníci české CK Neckermann mají podle Papeže tu výhodu, že pokud by se česká kancelář také uzavřela, všechny nároky budou uplatňovat v ČR podle českého práva. Tudíž návratnost peněz je stoprocentní, dodal.

Mluvčí tuzemské CK Neckermann neměla ve středu odpoledne žádné nové informace, o dalším vývoji slíbila Novinky informovat. Dříve společnost uvedla, že v zahraničí má asi 1 100 klientů, padesátka se vrátila v pondělí. Další se mají vracet plánovanými lety. Už v pondělí firma přestala prodávat nové zájezdy a nevyloučila, že některé zaplacené zájezdy bude muset rušit.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, začátkem týdne vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám