Hlavní obsah

Budky bude asi nadále provozovat Český Telecom

– PRAHA

Do výběrového řízení, které vypsal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na provoz veřejných telefonních automatů, se do středy přihlásil pouze Český Telecom, který službu poskytoval dosud.

Článek

Telecom v současnosti provozuje asi 26 000 automatů. Jejich provoz ale byl v posledních letech značně ztrátový. "Telefonní automaty patří mezi veřejně prospěšné služby a Telecom se dlouhodobě podílí na jejich provozu. Navíc díky novému telekomunikačnímu zákonu věříme v lepší podmínky pro jejich provozování," řekl mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka.

ČTÚ by měl o přidělení zakázky rozhodnout do 20. ledna. Hlavním kritériem je odhadovaná výše nákladů na provoz služby v dalších šesti letech. Z té potom úřad vypočte, kolik bude na službu operátorovi doplácet.

Operátor bude muset provozovat alespoň jednu budku v obci do 999 obyvatel, v obci do 5000 obyvatel jednu budku na každých 1200 obyvatel a v obci mezi 5000 a 49 999 obyvateli jednu budku na každých 2000 obyvatel.

Provoz z telefonních budek v minulých letech klesal až o třetinu ročně a Telecom uváděl roční ztrátu v řádech stovek miliónů korun. Hlavním důvodem poklesu zájmu o automaty je prudký rozmach mobilních telefonů, v současnosti připadá 108 mobilních čísel na 100 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám