Hlavní obsah

Brusel ukončil prošetřování nákupu letounů CASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že ukončila vyšetřování nákupu vojenských letounů CASA pro českou armádu. Bruselu vadilo, že Češi nevypsali na nákup letadel výběrové řízení. Zakázka přišla na 132 miliónů eur.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Evropská komise uvedla, že pochybnosti o nákupu nadále trvají, nicméně se rozhodla šetření ukončit, neboť ČR upravila zákony o zadávání veřejných zakázek. O ukončení prošetřování se již nějaký čas hovořilo. [celá zpráva]

"ČR se tak nejspíše vyhnula značným finančním ztrátám. Pokud by se totiž nepodařilo řízení zastavit, náš stát by čelil riziku placení náhrady škody v řádu miliard korun,“ uvedl ministr Alexandr Vondra (ODS).

„Rozhodnutí Evropské komise ale nelze v žádném případě interpretovat tak, že vše v minulosti proběhlo zcela v pořádku,“ přiznal Vondra.

Letouny CASA mají nahradit vysloužilá ruská letadla, potýkají se však s řadou technických problémů, například nemohou být nasazeny v zahraničních misích. Česká strana rozhodla, že nebudou-li závady odstraněny, od smlouvy odstoupí. [celá zpráva]

Pořízení čtyř letounů schválila vláda Mirka Topolánka. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, obchod byl od počátku terčem kritiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám