Hlavní obsah

Brusel pokutoval tři japonské výrobce baterií za kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) potrestala tři japonské výrobce nabíjitelných lithium-iontových baterií za kartelovou dohodu celkovou pokutou ve výši 166 miliónů eur (4,5 miliardy korun). EK v pondělí uvedla, že firmy Sony, Panasonic a Sanyo se v letech 2004 až 2007 domlouvaly na zvyšování cen a vyměňovaly si obchodní informace tak, aby se vyhnuly konkurenčnímu boji.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na kartelu se podílela i společnost Samsung SDI, která ale jeho existenci oznámila EK, a proto pokutě unikla. Všechny firmy své zapojení v kartelové dohodě přiznaly, napsala agentura Reuters.

„Dnešní rozhodnutí postihuje čtyři výrobce nabíjitelných lithium-iontových baterií, jejichž tajná dohoda ovlivnila ceny mnoha druhů zboží prodávaného evropským zákazníkům," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

„Vysílá také důležitý signál firmám: pokud se nějaká kartelová dohoda dotkne evropských spotřebitelů, Evropská komise ji přezkoumá, i pokud dohoda byla uzavřena mimo Evropu," dodala.

Nabíjitelné lithium-iontové baterie jsou nejrozšířenějším typem nabíjitelných baterií používaných v laptopech, smartphonech a tabletech.

Reklama

Výběr článků

Načítám