Hlavní obsah

Brusel nalije miliardy eur do baterií pro elektromobily, aby Evropu nesmetla Asie

Novinky, bož, tov

Evropská unie (EU) chce podpořit výzkum baterií pro elektromobily. Za tímto účelem chce nabídnout miliardy eur ve spolufinancování pro firmy na projekty velkokapacitních továren na jejich výrobu. V pondělí o tom napsal list Financial Times.

Foto: Tesla Motors

Rozestavěná obří továrna na výrobu baterií do elektromobilů firmy Tesla v nevadské poušti

Článek

Jednotlivé členské státy budou mít možnost ze sta procent financovat výzkum, pokud bude zahrnovat přeshraniční projekty. Fond EU Horizon 2020 vyčlenil na projekty v oblasti elektrických akumulátorů 200 miliónů eur (5,15 miliardy korun).

Dalších 800 miliónů eur (20,63 miliardy korun) bylo vyčleněno na výstavbu předváděcích zařízení. O dalších 22 miliard eur (567,4 miliardy Kč) se lze přihlásit z regionálních fondů.

Evropa zaostává za Asií

Brusel se obává, že evropský automobilový průmysl by i se svými 13 milióny zaměstnanců mohl zaostávat kvůli závislosti na bateriích z Asie.

V tuto chvíli Asie pokrývá zhruba 80 procent existující a plánované výrobní kapacity továren na elektrické baterie. Jen v samotné Číně jde o 69 procent. Pro srovnání USA se na celosvětové výrobní kapacitě podílí 15 procenty a celá EU jen čtyřmi.

„Velmi jasně si uvědomujeme, že budoucnost patří elektřině, a my jednoduše musíme srovnat krok, pokud jde o tuto technologii,“ uvedl místopředseda komise pro energetickou unii Maroš Štefovič.

ČEZ i Horní Suchá

Do odvětví baterií investovala i největší česká energetická firma ČEZ. Český koncern koupil podíl v německé společnosti Sonnen.

V Horní Suché na severu Moravy zase chystá příští rok zahájit výrobu v továrně na lithiové baterie firma HE3DA, která vychází z patentu českého vědce Jana Procházky. Investice do továrny se má pohybovat kolem miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám