Hlavní obsah

Brno zaplatí Němcům za akcie Veletrhů 225 miliónů

Brno zaplatí za 61 procent akcií Veletrhů Brno dosavadnímu německému vlastníkovi Messe Düsseldorf 8,3 miliónu eur, tedy zhruba 225 miliónů korun. Další částí ceny je podřízená půjčka 13,7 miliónu eur, což je asi 370 miliónů Kč, kterou musí splatit Veletrhy německému vlastníkovi, uvedl primátor Petr Vokřál (ANO). Koupi akcií v úterý schválili radní.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na snímku ze 7. listopadu 2013 je pohled na hlavní vstup do brněnského veletržního areálu z dvanáctipodlažní budovy BVV (zkratka původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy).

Článek

Zastupitelstvo bude podmínky schvalovat 10. listopadu. Pokud i ono podmínky prodeje schválí, lze podle Vokřála připravit kupní smlouvu a další dokumenty, které by schvalovalo zastupitelstvo v prosinci. Prodej by se tak měl uzavřít definitivně do konce letošního roku.

Město se stane po dokončení obchodu majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Veletrhy Brno zprávu vítají. „Končí pro nás období nejistoty. Mělo negativní dopad nejen na nás, ale i na vystavovatele. V okolních zemích je také běžné, že výstavní společnosti vlastní města,“ řekl mluvčí společnosti David Pokorný.

Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví. „Letošní strojírenský veletrh potvrdil, že město se díky tomu oživí,“ uvedl. Na hlavní veletržní činnost jsou navíc podle něj navázány další obchodní možnosti.

Již dříve také ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš řekl, že je potřeba udržet nastavený obchodní model dalších osm let, aby se Veletrhy zbavily dluhů. Německý vlastník inicioval jednání již před třemi lety, na čas se však zastavila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám