Hlavní obsah

Brněnský primátor se dohodl s Němci na koupi akcií Veletrhů Brno

– Brno

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se ve čtvrtek dohodl s Messe Düsseldorf na koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno. Dohodu projednají příští týden v úterý radní, potvrdil Ondřej Holík z Kanceláře primátora.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnský primátor Petr Vokřál

Článek

Město se stane po dokončení obchodu majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií. Cenu Vokřál zatím nezveřejnil, podle České televize tak učiní v úterý. Po posledním jednání Vokřál v září řekl, že doufá, že cena nebude vyšší než 700 miliónů korun. Při jednání o ceně byla dominantní takzvaná podřízená půjčka, kterou chce prodávající získat zpět a činí 385 miliónů korun.

Pokud radní dohodu města s německým vlastníkem schválí, připraví Vokřál zprávu pro zastupitele, kteří se sejdou 10. listopadu. Již dříve avizoval, že chce prodej definitivně dokončit do konce letošního roku.

Podstatné je udržení výstavnictví

Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví. „Strojírenský veletrh potvrdil, že město se díky tomu oživí, a na hlavní veletržní činnost jsou navázány další byznysy. Uvidíme, co bude se zbytným majetkem. Diskutuje se například o posunu tramvajové smyčky v Pisárkách, s hasiči diskutujeme o uvolnění části pozemku pro ně, protože současné podmínky už nevyhovují standardům. Rozhodně ale nebudeme mít k areálu developerský přístup,“ řekl Vokřál.

Již dříve také ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš řekl, že je potřeba udržet nastavený obchodní model dalších osm let, aby se Veletrhy zbavily dluhů. Německý vlastník inicioval jednání již před třemi lety, na čas se však zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám