Hlavní obsah

Britští železničáři opět stávkují, v provozu je jen asi pětina vlaků

V Británii ve čtvrtek opět stávkují železničáři, kteří se dožadují vyšších mezd a zachování pracovních míst. Uzavřena je zhruba polovina železniční sítě a v provozu po celém Spojeném království zůstává asi 20 procent spojů, uvedla BBC. Největší stávka na britské železnici za posledních 30 let začala v úterý a odbory předpokládají, že kromě čtvrtka se bude stávkovat ještě v sobotu.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Cestující čekající na vlak na londýnské Paddington Station

Článek

Většina vlaků, které zůstaly v provozu, jezdí po hlavních trasách. Některé oblasti jsou ale zcela bez vlakového spojení. Železničáři začali značně omezené služby poskytovat později než obvykle, a to v 07:30 místního času (08:30 SELČ), skončit s nimi hodlají v 18:30 místního času (19:30 SELČ).

Desítky tisíc zaměstnanců železnic se vedle vyšších platů a zachování pracovních míst dožadují také zlepšení pracovních podmínek. Protest svolal svaz britských železničních, námořních a dopravních odborů (RMT). Železniční infrastrukturu v Británii vlastní a provozuje společnost Network Rail.

Největší stávka za třicet let ochromila železnici v Británii

Ekonomika

Na londýnském nádraží Paddington zaměstnanci přijali speciální opatření, aby odbavili ty, kteří se chtějí dostat na festival Glastonbury. BBC uvedla, že první vlak do Castle Cary, což je asi 15 kilometrů od Glastonbury, odjel hned ráno. Měl sice devět vagonů, ale na festival v něm jelo jen pár desítek cestujících.

Průzkum organizace YouGov na začátku června ukázal, že veřejné mínění není v názoru na stávku jednotné. Asi polovina dotázaných se stávkami nesouhlasí, podporu mají u více než třetiny respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám