Hlavní obsah

Britský sektor služeb oživil, čísla mírní obavy z recese kvůli brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský sektor služeb zaznamenal v srpnu rekordně rychlé oživení. Pondělní údaje z průzkumu agentury IHS Markit mezi nákupními manažery ve službách potvrdily příznivý vývoj, který po červencovém poklesu naznačily minulý týden obdobné údaje z průmyslu a stavebnictví. Srpnová čísla tak zatím podkopávají četné prognózy, že britská ekonomika se po červnovém rozhodnutí odejít z EU propadne do recese.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ve městě Clacton-on-Sea ve východní Anglii hlasovalo pro brexit 70 procent voličů.

Článek

Index aktivity ve službách vzrostl na 52,9 bodu z červencového sedmiletého minima 47,4 bodu. Byl to nejvýraznější měsíční přírůstek ve 20leté historii tohoto průzkumu a výsledek překonal všechny odhady analytiků oslovených agenturou Reuters.

Podobně prudce oživily minulý měsíc i indexy aktivity v průmyslu a stavebnictví. Celkový index nákupních manažerů vystoupil na pětiměsíční maximum 53,2 bodu. Údaj nad 50 body naznačuje růst podnikatelské aktivity.

Šok se vytrácí

Vzhledem k červencovému poklesu zatím IHS Markit předpovídá, že ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupne mezičtvrtletně jen o 0,1 procenta po vzestupu o 0,6 procenta ve druhém kvartále. "Existuje však spousta signálů, že počáteční šok z červnového hlasování se začal vytrácet," uvedl hlavní ekonom Markit Chris Williamson.

Meziročně britská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o 2,2, což bylo rovněž zrychlení z dvouprocentního tempa na začátku roku. [celá zpráva]

Prudké srpnové oživení v průmyslovém sektoru se přičítalo zejména pozitivnímu vlivu, jaký měl na vývoz propad britské libry. Sektor služeb je však z většiny závislý na domácí poptávce, kterázůstala v létě na vysoké úrovni.

Příznivý vývoj ekonomiky by mohl centrální banku odvrátit od dalšího snižování úrokových sazeb, jímž začala banka po referendu podporovat ekonomiku. Banka snížila základní sazbu na nové minimum a obnovila podpůrné nákupy dluhopisů.

S odchodem nespěchají

Britská premiérka Theresa Mayová o víkendu řekla, že odchod Británie z EU nebude snadný, je si ale jistá, že Británie své vystoupení z bloku přemění v úspěch a že zemi čekají nové příležitosti mimo unii. [celá zpráva]

Premiérka již několikrát prohlásila, že výsledek červnového referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit Unii, je neměnný. Také opakovaně upozornila, že Londýn do konce letošního roku neaktivuje článek 50 lisabonské smlouvy, který se týká vystoupení z EU, protože se chce na celý proces nejdříve důkladně připravit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám