Hlavní obsah

Britské banky po skandálu nebudou stanovovat sazby LIBOR

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Asociace britských bankéřů (BBA) v úterý souhlasila s tím, že se vzdá své role při určování mezibankovní sazby LIBOR. Ta udává, za jaký úrok si banky mezi sebou půjčují. Letos se dostalo na veřejnost, že banka Barclays záměrně manipulovala se sazbou. Ta nyní bude regulována vládou, uvedl list Financial Times.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Budova banky Barclays

Článek

BBA rozhodovala o LIBOR od roku 1986. Britskému úřadu pro dohled nad finančním trhem zřejmě ve své zprávě doporučí, aby se sazba nově stanovovala na základě reálných transakcí a ne podle odhadu a doporučení bank. Podrobnosti budou zveřejněny v pátek

První pochybnosti ohledně sazeb LIBOR se objevily před čtyřmi lety. Letos skandál propukl naplno. Ukázalo se, že Barclays manipulovala se sazbami od roku 2005 a pak opět v roce 2008, kdy v době hypotéční krize získávala prostředky od fondů z Blízkého východu a ne od vlády jako jiné finanční ústavy.

Sazba LIBOR
LIBOR (London Interbank Offered Rate - londýnská mezibankovní nabídková sazba) - je referenční hodnota úrokových sazeb na trhu mezibankovních depozit v Londýně kalkulovaná každý den podle jednotných pravidel na základě kotací referenčních bank pro prodej mezibankovních depozit v USD. Pokud ji někdo předem zná, může toho využít k nákupům nebo prodejům.

O machinacích zřejmě měla tušení i centrální Bank of England.[celá zpráva]

Spekulovalo se, že zájem na snížení sazby měli tehdy vládnoucí labouristé.

S mezibankovními sazbami se pokoušely manipulovat i další banky v dalších zemích. [celá zpráva]

S mezibankovními sazbami se pokoušely manipulovat i další banky v dalších zemích. [celá zpráva]

Americká Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) udělila bance největší civilní pokutu ve své historii ve výši 200 miliónů dolarů. Rekordní je i sankce od britského úřadu pro dohled nad finančním trhem FSA ve výši 59,5 miliónu liber. Další peníze musí zaplatit britskému ministerstvu spravedlnosti. Banka se dohodla, že celkem zaplatí vyrovnání ve výši 450 miliónů dolarů.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám