Hlavní obsah

Britské a americké banky přišly o miliardy kvůli propadu burz

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní propady na akciových trzích nejvíce postihl banky, a to i velké ústavy mimo eurozónu. Tři největší britské banky Lloyds, RBS a Barclays přišly během pondělí o pět miliard liber v souvislosti s prudkým pádem eura a cen komodit s výjimkou drahých kovů. Tvrdý úder pocítily i americké banky. Akcie bank jsou na nejnižší úrovni za dva roky.

Foto: Reuters

Pondělní obchodování na frankfurtské burze

Článek

V pondělí padaly severoamerické a evropské burzovní indexy. Dow Jones ztratil 0,76 procenta, S 500 0,8 procenta a technologický Nasdaq 0,9 procenta Propadla se i evropská FTSE.

Akcie amerických ústavů Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Staney se prodávaly za nejnižší cenu za poslední dva roky. Pod tlakem jsou i American Express, Citigroup a JPMorgan.

Drtivý dopad pocítili i výrobci stavebních strojů Caterpillar či Boeing.

Britské banky Lloyds, Royal Bank Of Scotland a Barclays přišly o šest procent své hodnoty, když se propadl evropský index FTSE 100. Podobně jako v USA byly ceny jejich akcií nejnižší za poslední dva roky.

Všichni hledají bezpečný přístav ve zlatě

Padaly i ceny komodit, ropa se prodávala o dva dolary za barel levněji, jen zlato vyšplhalo na rekordních 1600 dolarů za troyskou unci. [celá zpráva]

Euro propadlo vůči švýcarskému franku na nejnižší úroveň za dva roky, který je spolu se zlatem považován v turbulentních dobách za bezpečný.

Zadlužení se nedaří řešit, trhy jsou nervózní

Problémy na trzích souvisí s tím, že se o víkendu američtí republikáni nedohodli s vládnoucími demokraty na rozpočtu, který by řešil růst zadlužení.

V Evropě zase panují obavy, že čtvrteční krizový summit o pomoci Řecku opět selže. Prezident Evropské banky Jean-Claude Trichet vzdoruje tlaku německé kancléřky Angely Merkelové, aby následky řecké krize nesly i soukromé společnosti poskytující úvěry.

V úterý se evropské trhy mírně zotavily. FTS vzrostl o 7,4 promile, německý Dax o 1,7 procenta a pařížský CAC o 1,3 procenta. Nejvíce rostly akcie bank, které nejvíce utrpěly v pondělí, v Británii Barclays, ve Frankfurtu Commerzbak a v Paříži Societe Generale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám