Hlavní obsah

Britská ekonomika poprvé od roku 2012 klesla

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí oslabila o 0,2 procenta oproti předchozím třem měsícům, a vykázala tak první pokles od roku 2012. Za vývojem stojí hromadění zásob před původním, březnovým, termínem odchodu Británie z Evropské unie v prvním kvartálu i předtucha nesnází při přípravě na brexit 31. října, uvedla agentura Reuters.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Finanční čtvrť v Londýně

Článek

Vývoj hrubého domácího produktu tak nedosáhl očekávání, analytici předpovídali stagnaci. V meziročním porovnání se hospodářský růst Velké Británie ve druhém čtvrtletí snížil na 1,2 procenta z 1,8 procenta v prvním kvartálu, a byl tak nejslabší od počátku roku 2018.

Libra po zveřejnění statistik oslabila, sílí obavy z recese, uvedl server BBC. Recese je definovaná jako pokles HDP v nejméně dvou po sobě jdoucích čtvrtletích.

Po silném začátku roku poklesla průmyslová výroba a stavebnictví zpomalilo. „Jindy mnohdy dominantní sektor služeb nerostl vůbec,” konstatoval šéf britského statistického úřadu Rob Kent-Smith.

Nový premiér Boris Johnson slíbil, že Británie opustí Unii 31. října bez ohledu na to, zda se podaří s Bruselem uzavřít dohodu. Možnost odchodu bez dohody vyvolala nervozitu na trzích. Britská libra ke koši měn klesla na téměř tříleté minimum.

Kvůli eskalaci obchodních válek i dalším faktorům se letos daří hůř i dalším ekonomikám, na hraně recese například balancuje Německo, klíčový obchodní partner Česka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám