Hlavní obsah

Britská banka RBS zaplatí v USA 10 miliard kvůli hypotékám

Britská bankovní společnost Royal Bank of Scotland (RBS) přistoupila na to, že americkému státu New York zaplatí pokutu 500 miliónů dolarů (10,2 miliardy korun). Urovná tak obvinění, že svými praktikami při prodeji rizikových cenných papírů krytých hypotékami klamala investory, a přispěla tím k finanční krizi. V úterý to oznámil generální prokurátor státu New York Eric Schneiderman.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Pobočka banky RBS

Článek

Dohoda zahrnuje platbu 100 miliónů dolarů státu New York a úhradu dalších 400 miliónů dolarů ve formě úlev pro majitele domů.

Britské bance ale stále hrozí vysoká pokuta od ministerstva spravedlnosti. V lednu banka oznámila, že na tyto spory vyčleňuje 4,4 miliardy (cca 90 miliard korun) dolarů.

„Jakkoli už je finanční krize za námi, důsledky pádu cen obyvatelé New Yorku pociťují stále,” řekl Schneiderman.

RBS, která je z téměř tří čtvrtin v rukou státu, se vloni po deseti letech dostala do celoročního zisku. Banka vydělala 752 miliónů liber (21,6 miliardy Kč), zatímco o rok dříve byla ve ztrátě 6,95 miliardy liber. Od roku 2008 se souhrnná ztráta banky vyšplhala na 58 miliard liber. Ústav strávil posledních deset let restrukturalizací. V loňském roce na ni vynaložil 1,6 miliardy liber.

Spory mělo více bank 

Na urovnání se státem New York se v podobných případech dohodly banky JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley a Goldman Sachs. Největší sumu z těchto bank zaplatila JPMorgan - téměř miliardu dolarů (zhruba 20 miliard korun).

Německá bankovní jednička Deutsche Bank se v roce 2016 dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí za urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů dokonce 7,2 miliardy dolarů (147 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám