Hlavní obsah

Británii hrozí po volbách další snížení ratingu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura S&P pohrozila Velké Británii dalším snížením úvěrového ratingu. Obává se, že politická nejistota kvůli nerozhodnému výsledku voleb zhorší ekonomickou výkonnost a institucionální rámec země. Informoval o tom server CNBC.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Na ilustračním snímku socha bývalého britského premiéra Winstona Churchilla před budovou parlamentu

Článek

Spojené království přišlo o prestižní rating AAA už loni v létě po referendu, ve kterém Britové odhlasovali brexit.

Šéf ratingového oddělení S Moritz Kraemer CNBC v pátek řekl, že výsledek voleb může vést k dalšímu zhoršení úvěrového ratingu. Tento klíčový ukazatel hodnotí schopnost země splácet své závazky a ovlivňuje například úroky u dluhopisů, tedy jak draze si země na trzích půjčuje.

Podle Kraemera jde po brexitu o druhý případ referenda či voleb, které „nebyly nutné“. „Je to docela rekord,“ poznamenal.

Nejistota a únava z úsporných opatření

V reakci na výsledek voleb, ve kterých premiérka Theresa Mayová chtěla posílit pozici před vyjednáváním o brexitu, také oslabila britská libra vůči dolaru i koruně. [celá zpráva]

S je jednou ze tří nejdůležitějších ratingových agentur. Další z agentur, Moody's, oznámila, že výsledky voleb a sestavování nové vlády v Británii pozorně sleduje a s výhledem ratingu přijde v pravý čas.

Jednání o brexitu, tedy odchodu Británie z EU, měla začít za několik týdnů. Nyní je čeká odklad, než bude sestavena nová vláda. Související nejistota může uškodit ekonomice a vést k odkládání důležitých investičních rozhodnutí. Podle CNBC výsledek voleb také naznačil, že voliči jsou už unavení úspornými opatřeními vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám