Hlavní obsah

Británie může od soboty opět vyvážet maso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Británie může od soboty obnovit téměř veškerý vývoz živých zvířat, masa a mléčných výrobků do ostatních zemí Evropské unie. Výjimkou je hrabství Surrey, kde se u hovězího dobytka objevila slintavka a kulhavka, a kde nadále platí zvláštní opatření. Informovala o tom ve čtvrtek Evropská komise (EK).

Článek

Výbor veterinárních expertů tak vyhověl požadavku komise, která chtěla, aby se zákaz vývozu na unijní trh týkal jen zhruba desetikilometrové oblasti kolem napadených chovů.

"Znamená to, že vývoz živých zvířat, masa a mléčných výrobků bude možné obnovit z území Velké Británie, s výjimkou desetikilometrového pásma v Surrey," píše se ve sdělení EK. Nařízení vchází v platnost v sobotu, tedy 25. srpna.

Evropská unie zakázala vývoz hovězího masa, mléčných výrobků a živých zvířat na začátku srpna poté, co se v jižní Anglii objevily dva nové případy nákazy.

Při poslední velké epidemii slintavky a kulhavky v roce  2001 muselo být kvůli slintavce a kulhavce vybito na sedm miliónů kusů dobytka. Vysoce nakažlivé onemocnění tehdy Britům na dlouhou dobu zcela zavřelo světový trh s masem. Náklady spojené s nákazou se tehdy vyšplhaly na 8,5 miliardy liber (zhruba 348 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Do Británie se vrátila slintavka a kulhavka

Britští farmáři jsou znepokojeni novým výskytem slintavky a kulhavky. Nemoc byla zaznamenána v pátek u 60 kusů hovězího dobytka na farmě na jihozápadě Anglie....

Výběr článků

Načítám