Hlavní obsah

Brexit plány Jaguaru nezměnil, závod na Slovensku postaví

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) začne letos v září stavět novou továrnu u slovenského města Nitra. Na úterní tiskové konferenci to potvrdil slovenský premiér Robert Fico.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Logo automobilky Jaguar Land Rover

Článek

V souvislosti s referendem o odchodu Velké Británie z Evropské unie se objevily informace, že brexit může plány automobilky narušit. JLR ale uvedl, že ani vystoupení Londýna z Unie je od investice na Slovensku ve výši 1,4 miliardy eur (37,8 miliardy Kč) neodradí.

„Je to událost, která potvrzuje, že ani politické změny v Británii neměly vliv na rozhodnutí tohoto investora," uvedl Fico. Předseda slovenské vlády zdůraznil, že příchod Jaguaru na Slovensko je největší investicí v rámci Evropské unie za posledních sedm let.

Závod Jaguar Land Rover u Nitry by měl zaměstnat 2 800 lidí. První vůz by měl z výrobních linek sjet v roce 2018. Slovenská vláda poskytla automobilce pobídky ve výši téměř 130 miliónů eur (3,5 miliardy korun).

Na Slovensku působí také automobilky Volkswagen v Bratislavě, Kia u Žiliny a PSA Peugeot Citroën u Trnavy. Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám