Hlavní obsah

Brexit může zabrzdit růst ve střední Evropě, varuje agentura S&P 

Novinky, tov

Nebezpečí pomalejšího hospodářského růstu ve střední a východní Evropě se po rozhodnutí Britů v referendu opustit EU začalo zvyšovat. Uvedla to ve středu mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P), informovala agentura Reuters.

Foto: Neil Hall, Reuters

Žena v Londýně demonstruje proti odchodu Británie z EU

Článek

"Poté, co se voliči v Británii v nezávazném referendu z 23. června rozhodli opustit Evropskou unii, se S domnívá, že riziko zpomalení růstu se napříč regionem střední a východní Evropy začalo zvyšovat," uvedla ratingová agentura.

„Podstatnější ovšem je, že rozhodnutí o brexitu zde může zvýšit politickou nejistotu na několik frontách.

Negativní výhled u ní mají nyní tři regionální ekonomiky, totiž Polsko, Chorvatsko a Černá Hora. U zbylých 14 ratingů států z tohoto regionu ponechala výhled stabilní.

Pro ČR platí u agentury čtvrtý nejvyšší možný rating AA-. Polsko, Chorvatsko i Černá Hora jsou oceněny mnohem níž. Polsko stupněm BBB+, Černá hora je dokonce ve spekulativním pásmu s ratingem BB.

Hrozí větší vliv eurozóny

"Země Visegrádu (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko), ale také země jihovýchodní Evropy jako Bulharsko, Chorvatsko a Rumunsko mohou mít obavy z většího vlivu zemí eurozóny, především Francie a Německa, což by dále komplikovalo politické rozhodování v rámci EU," stojí také ve zprávě.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Rating odráží schopnost země splácet dluhopisy. Čím je lepší, tím levněji si obvykle země může na trzích půjčovat. Poté, co Evropská centrální banka zavedla na podporu ekonomického růstu záporné úrokové sazby, došlo ale loni k situaci, kdy investoři v řadě zemí včetně Česka byli ochotni za držení dluhopisů vládě platit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám