Hlavní obsah

Brazilský telefonní operátor Oi krachuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilská telekomunikační skupina Oi v pondělí požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. Největší provozovatel pevných telefonních linek a čtvrtý největší poskytovatel mobilního volání v zemi dluží více než 65 miliard realů (zhruba 460 miliard Kč), což je podle agentury Bloomberg brazilský rekord.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Společnost se ve stanovené lhůtě nedokázala dohodnout na restrukturalizaci dluhu. O ochranu před věřiteli požádala podle pondělního sdělení proto, aby mohla nadále poskytovat služby zákazníkům. Bankrotovou ochranu požaduje rovněž šest dceřiných společností Oi.

Rozhodnutí přišlo dva měsíce poté, co Oi a někteří věřitelé zahájili jednání o restrukturalizaci dluhu. Rozhovory ale zkrachovaly, když se klíčoví akcionáři zarazili před možností, že dohoda s věřiteli by mohla vést k výraznému snížení jejich podílů ve skupině, uvedly tehdy zdroje agentury Reuters.

Oi kromě obřího dluhu zápolí také s rostoucí konkurencí v mobilním volání a v datových službách. Svazovaly ji rovněž cíle pro povinnou expanzi pevných linek po fúzi z roku 2008, kterou pomáhal dotovat stát.

Skupina doplatila také na politickou krizi v Brazílii, kvůli které byla odložena reforma pravidel v telekomunikačním sektoru. Ta podle analytiků mohla přesvědčit téměř 200 držitelů jejích dluhopisů, aby jí poskytli více času na vyjednání nových podmínek splácení dluhu.

Brazílie nyní prochází nejhorší hospodářskou recesí od 30. let minulého století. Loni se do režimu bankrotové ochrany uchýlil rekordní počet brazilských firem, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám