Hlavní obsah

Brazilská firma přiznala rozsáhlé uplácení politiků, dostala pokutu 75 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilská investiční společnost J&F, které patří největší světový masokombinát JBS, souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 10,3 miliardy reálů (75 miliard korun) na urovnání korupčního skandálu. Ten v současné době ohrožuje i pozici brazilského prezidenta Michela Temera, informovala agentura Reuters.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Masokombinát JBS v Brazílii

Článek

Majitelé J, bratři Joesley a Wesley Batistové, v rámci dohody o snížení trestu soudu přiznali, že upláceli v posledních letech téměř dva tisíce politiků a dohromady na úplatcích zaplatili 600 miliónů reálů (4,4 miliardy korun).

Úplatky se měly týkat hlavně ovlivňování investic bank a penzijních fondů se státní účastí do J.

Není to jediná korupční kauza této společnosti. Její masokombinát JBS byl nedávno zapletený do skandálu se zkaženým masem, kdy také docházelo k uplácení úředníků.

Pokuta pro J překonává dosavadní rekordní pokutu 8,5 miliardy reálů (62 miliard koru) pro brazilskou stavební firmu Odebrecht. J má pokutu splácet postupně příštích 25 let, první splátku má zaplatit letos v prosinci.

Foto: Ricardo Botelho, ČTK/AP

Brazilský prezident Michel Temer

Joesley Batista je jedním z klíčových svědků ve vyšetřování korupčního skandálu prezidenta Temera. Nahrál si totiž rozhovor, během kterého měl prezident souhlasit, aby Batista zaplatil peníze odsouzenému politikovi Eduardu Cunhovi, aby neprozradil podrobnosti týkající se jiné korupční kauzy — přihrávání lukrativních zakázek stavebním firmám státní ropnou firmou Petrobras.

Prezidenta Temera nyní brazilský nejvyšší soud vyšetřuje kvůli „pasivní korupci, maření spravedlnosti a zločinnému spolčení". Tlakům na rezignaci zatím hlava státu odolává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám