Hlavní obsah

Bratislavský závod Volkswagenu zastavil výrobu

– BRATISLAVA
Právo, ivi (Bratislava)

Bratislavský závod automobilky Volkswagen, který zaměstnává 8500 lidí, v pondělí zastavil výrobu kvůli poklesu poptávky. "Před týdnem se pracovalo ještě na jednu směnu, od pondělí se vůbec nevyrábí," informoval slovenský deník Plus jeden deň s tím, že firma poslala téměř všechny zaměstnance závodu na nucenou dovolenou, která potrvá do 25. února. Odstávku následně potvrdil vedoucí tamních odborů.

Článek

Důkazem, že výroba stojí, je podle deníku prázdné parkoviště před podnikem. "Z odstavených výrobních linek nesjíždí žádné nové auto, tisíce lidí zůstaly doma na nucené dovolené," uvedl deník. Zdroj z vedení firmy uvedl, že do práce chodí pouze pracovníci údržby.

Vedení Volkswagenu se k informacím zatím nevyjádřilo."Výpadek takové velké továrny na devět dnů znamená výpadek v produkci státu na úrovni 100 až 200 miliónů eur," odhadl ekonom Martin Chren. "Máme o tom určité informace," připustil mluvčí ministerstva financí Miroslav Šmál na otázku ohledně zastavení výroby v továrně.

Politolog Michal Horský nevyloučil, že sobotní náhlé zrušení cesty premiéra Roberta Fica na sněm ČSSD mohl souviset se situací ve Volkswagenu. "Pokud politik a jeho strana natolik věří, že může výrazně zasahovat do ekonomiky, může po takové informaci zažít velký stres," uvedl politolog.

Bratislavský závod vyrábí hlavně luxusní sportovně-užitkové vozy Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Firma již koncem ledna nabídla svým zaměstnancům sedm měsíčních platů a další odměny za dobrovolný odchod z podniku. Závod PSA Peugeot Citroën u Trnavy propustí do konce letošního roku 190 zaměstnanců. Automobilka Kia Motors u Žiliny omezila do konce měsíce provoz na jednu směnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám