Hlavní obsah

Bosch čelí v USA hromadné žalobě kvůli emisní aféře VW

Německý výrobce automobilových součástek Bosch musí ve Spojených státech čelit hromadné žalobě ze strany prodejců automobilů Volkswagen. Americký soudce Charles Breyer v pondělí totiž zamítl žádost o zrušení žaloby, uvedla agentura DPA. Prodejci tvrdí, že Bosch je spoluviníkem v emisním skandálu Volkswagenu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Článek

Bosch byl dodavatelem softwaru, s jehož pomocí Volkswagen manipuloval s testy emisí naftových vozů. Firma ale odmítá nařčení, že se na manipulaci vědomě podílela. Pokud by právníci zastupující zhruba 650 prodejců aut v USA její vinu prokázali, hrozily by jí vysoké postihy.

Společnost Bosch se už začátkem roku dohodla, že za urovnání některých civilních žalob souvisejících s emisním skandálem Volkswagenu zaplatí ve Spojených státech 327,5 miliónu dolarů (7,2 miliardy korun). V dohodě o urovnání ale nepřiznala žádné pochybení.

Volkswagen se již dříve dohodl na urovnání žaloby amerických prodejců výměnou za odškodné přesahující 1,6 miliardy dolarů (přes 35 miliard korun). Celkově zatím automobilka kvůli řešení skandálu zaúčtovala mimořádné náklady přes 25 miliard eur (641 miliard korun), uvedla DPA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám