Hlavní obsah

BMW chce vyvinout „zabijáky Tesly”. Do elektromobilů investuje miliardy eur

Německá automobilka BWM hodlá příští rok investovat až sedm miliard eur (178 miliard korun) do výzkumu a vývoje. Soustředí se hlavně na elektromobily s cílem vyvinout „zabijáka Tesly”, napsal deník Handelsblatt.

Foto: Henry Romero, Reuters

Logo německé automobilky BMW

Článek

Německá automobilka BMW hodlá příští rok zvýšit investice do výzkumu a vývoje na 6,5 až sedm procent tržeb z letošních asi šesti procent. V rozhovoru pro zmíněný deník to uvedl finanční ředitel firmy Nicolas Peter.

„V absolutních číslech je to hodně peněz, kolem sedmi miliard eur (178 miliard Kč), což je téměř stejná suma, jakou jsme na tyto účely dali v letech 2011 a 2012 dohromady," uvedl Peter s tím, že na vysoké úrovni zůstanou výdaje i v roce 2019. V loňském roce bylo na výzkum a vývoj věnováno 5,5 procenta tržeb.

S investicemi do elektromobilů a vozů s autonomním řízením se bavorská automobilka chce v následujících letech vyprofilovat jako špičková technologická společnost srovnatelná s Applem nebo Googlem. Jejím cílem je vyvinout „zabijáka Tesly”, s níž by si na trhu opět vybudovala své postavení na úkor americké superstar, píše Handelsblatt.

Plánované sedmimiliardové výdaje na výzkum a vývoj jsou o dvě miliardy vyšší, než společnost původně plánovala. Vzhledem k tomu, že Nicolas Peter chce vše financovat z tržeb, znamená to udržet marže ve výrobě automobilů nad osmi procenty. V loňském roce marže činila devět procent, ale v letošním třetím čtvrtletí klesla na 8,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám