Hlavní obsah

Blokují vás cizí e-shopy, protože jste z ČR? Evropský parlament to zakázal

Evropský parlament v úterý schválil nařízení zakazující takzvané zeměpisné blokování při nákupech přes internet. Obyvatelům členských států Evropské unie by mělo rozšířit přístup k zahraničním nákupům produktů, aniž by je internetová stránka zablokovala nebo potenciální zákazníky automaticky přesměrovala na jiný web z důvodu jejich státní příslušnosti, místa bydliště nebo dočasného pobytu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nové opatření se bude vztahovat například na on-line rezervace hotelového ubytování, pronájem automobilů nebo koupi vstupenek na koncerty. Nebude se týkat zboží chráněného autorskými právy či letenek.

Klientům v rámci EU tak obchodníci podle nového nařízení budou muset nabídnout zboží či službu za stejnou cenu a za stejných podmínek. Opatření se bude vztahovat na nákup a doručení zboží, pokud doručení do daného členského státu obchodník nabízí ve svých obecných podmínkách. Dále se bude vztahovat také na zboží k vyzvednutí a na elektronicky poskytované služby, které nejsou chráněné autorským právem.

Opatření má fungovat do Vánoc

„Diskriminace, kterou chceme odstranit, se dnes týká zhruba dvou třetin on-line firem a velmi často se projevuje v různé ceně pro zákazníky z různých zemí. Nebo tím, že je zákazník v některé z fází nákupu zablokován či přesměrován na stránky zprostředkovatele prodeje. Jindy prodejce požaduje při platbě kreditní kartu ze 'své' země, neumožní prohlédnout celý detail nákupu a podobně. Tyto i další praktiky by od letošních Vánoc měly být minulostí,” uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová, která je stínovou zpravodajkou materiálu za frakci ALDE a zároveň místopředsedkyní Výboru pro jednotný trh a ochranu spotřebitele (IMCO).

Nařízení se zatím nebude vztahovat na digitální obsah podléhající autorským právům, tedy na elektronické knihy, stahovatelnou hudbu nebo online hry. Do dvou let po vstupu nařízení v platnost by se ale Evropská komise měla zabývat možností rozšíření působnosti předpisu zakazujícího zeměpisné blokování i na tento typ produktů. Komise se rovněž zavázala přezkoumat možné rozšíření působnosti nařízení na oblast audiovizuálních služeb a služeb v oblasti dopravy, například na nákup jízdenek nebo letenek.

„Nařízení o zeměpisném blokování některé z těchto diskriminačních praktik omezí a usnadní spotřebitelům přístup k řadě zboží a služeb. Práce na dotváření férového vnitřního trhu, kde mají spotřebitelé rovný přístup ke zboží a službám, ale také kde nejsou vědomě a úmyslně klamáni, však jeho přijetím rozhodně nekončí,” řekla na plenárním zasedání europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S).

Po plénu EP budou muset nařízení formálně schválit i členské státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám