Hlavní obsah

Biopaliva se definitivně začnou přimíchávat od září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Biopaliva se začnou v Česku přimíchávat do pohonných hmot od 1. září. Příslušnou novelu zákona o ochraně ovzduší podepsal v úterý prezident Václav Klaus. Od září se začne s přidáváním do nafty metylesteru řepkového oleje, od ledna biolihu do benzínu.

Článek

Přimíchávání biopaliv sníží podle ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) závislost země na dodávkách ropy a zároveň zvýší podíl obnovitelných zdrojů. Pomůže také zemědělcům uplatnit jejich produkci.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) již dříve uvedl, že přijetí novely bude považovat za dobrý výsledek s ohledem na očekávanou vysokou úrodu řepky. Zemědělci této plodiny již letos vyseli víc, protože čekali start přimíchávání biopaliv od poloviny letošního roku.

Původní vládní návrh počítal s přimícháváním až od počátku příštího roku. Proti dřívějšímu termínu se ve Sněmovně postavil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ministerstvo podle něj nebude připraveno na správu příslušných poplatků. Problematická bude podle některých zákonodárců i kontrola.

Kontrolu budou provádět ČOI a celní správa

Podle Bursíka využili autoři zákona německých zkušeností s hlídáním přimíchávání. Kontrola se bude řídit zákonem o správě daní a poplatků a budou se na ní podílet inspektoři České obchodní inspekce. Kontrolu by měli provádět také celníci, a to v daňových skladech, nikoli přímo u čerpacích stanic.

Sankce by měla být dva milióny korun za neplnění evidence a 75 korun za každý litr biopaliv, který měla firma v rámci svého podílu na trh dodat a neučinila tak. Dovozce pohonných hmot bude také muset s předstihem sdělit celnímu úřadu místo a datum přijetí pohonných hmot, aby správce daně mohl odebrat vzorek ke kontrole.

Podle některých médií přinese zavedení biopaliv růst poptávky po obilninách a olejninách, a to zvýší jejich cenu. To se následně promítne i do cen potravin.

Podle předsedy Svazu lihovarů ČR Oldřicha Reinbergra by ale toto opatření nemělo být důvodem ke zdražení potravin v letošním roce. Zemědělci a výrobci potravin odhadují, že kvůli zavedení biopaliv jejich produkce zdraží ještě letos o pět až deset procent. Ještě více by pak ceny měly růst v dalších letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám