Hlavní obsah

Bill Gates chce zaštítit výrobu jaderných minireaktorů

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý nejbohatší člověk světa Bill Gates jedná s Toshibou o založení společného podniku na výrobu malých efektivních reaktorů, kterým by jako palivo nesloužil nebezpečný uran-235 ani plutonium-239, ale relativně neškodný uran-238.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bill Gates má nejvíce miliard dolarů na světě.

Článek

Jednání potvrdil listu The Wall Street Journal mluvčí Toshiby, kterou oslovili zástupci společnosti TerraPower, divize Intellectual Ventures, kterou Gates založil s dalším kolegou z Microsoftu Nathanem Myhrvoldem, který spolupracoval s nejuznávanějším teoretickým fyzikem současnosti Stephenem Hawkingem.

Nejde tedy o nějaký podnik rozmarného miliardáře. Server register.com upozorňuje, že na projektu pracují zkušení jaderní fyzici, kteří se podíleli na výzkumech na prestižních amerických ústavech.

Minireaktory mají být, oproti klasickým reaktorům, založeny na využití jen malého množství obohaceného uranu, které emituje vlnu relativně pomalých neutronů skrz jádro tvořené ochuzeným uranem. Tím se dosáhne v jádru vyšší efektivity štěpení atomů, při kterém se uvolňuje energie.

Navíc tento typ reaktorů může podle odborníků po nastartování štěpné reakce fungovat 50 až 100 let bez výměny jaderného paliva. Dosavadní reaktory jsou založeny na využívání velkého množství obohaceného uranu, což výrobu prodražuje. Vyhořelé palivo z tradičních jaderných reaktorů navíc představuje nemalý ekologický problém.

Na malých reaktorech budoucnosti, které by napájely jednotlivé obce či města, pracuje v současnosti seriózně již více firem - například NuScale nebo General Atomics. Jejich přístup je však založen na tradičních technologiích. Nicméně se očekává produkce reaktorů s výkonem od 45 do 300 megawatt.

Reklama

Výběr článků

Načítám