Hlavní obsah

Bezpečnostní prověrky pilotů a letušek se zřejmě zmírní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Piloti a letušky by v budoucnu ke své práci již neměli potřebovat náročnou prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Prověrky by měly být jednodušší a zajišťovali by je zaměstnavatelé. Se změnou počítá novela zákona o civilním letectví, kterou v pátek schválila Sněmovna.

Článek

Poslanci úpravou reagovali na požadavky civilních pilotů, kteří o zrušení prověrek NBÚ neúspěšně usilují již delší dobu. Nelíbí se jim, že NBÚ vyžaduje při ověření způsobilosti řadu osobních údajů včetně informací o partnerských vztazích, delších i kratších pobytech v zahraničí či kontaktech na osoby žijící v zahraničí. Prověrky jsou podle nich administrativně náročné a nákladné.

NBÚ však již stejně většinu ze 14 000 lidí, kterých se prověrky týkají, zkontroloval.

Nově by rámec prověrky určovalo ministerstvo vnitra a prováděl by je zaměstnavatel. Přitom by na něj dohlížel Úřad pro civilní letectví. Členové leteckého personálu by například museli prokázat, že nebyli trestně stíháni nebo nepřišli do styku s teroristy.

Samotná novela zákona počítá s možností vyšších pokut pro tuzemské letecké dopravce. Rozšiřuje se také okruh přestupků, za které mohou být pokuty udělovány. Pokud normu podpoří i Senát a prezident, začne platit od 1. července.

České sdružení dopravních pilotů CZALPA na protest proti prověrkám svolalo na 9. ledna demonstraci. Sdružení tvrdilo, že prověrky jsou zbytečně deailní a příliš tak zasahují do soukromí lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Piloti ČSA dál protestují proti prověrkám

Piloti Českých aerolinií (ČSA) se nechtějí smířit s bezpečnostními prověrkami, kterými měli všichni zaměstnanci této letecké společnosti projít do konce...

Výběr článků

Načítám