Hlavní obsah

Benzín zdraží až o korunu

– PRAHA
Právo, Martin Procházka

Cena benzínu u čerpacích stanic vzroste do konce března zřejmě až o korunu za litr. Důvodem je vysoká cena ropy, která je nejdražší od války v Iráku.

Foto: Novinky
Článek

"Cena ropy roste už několik dnů. Navíc posiluje i dolar, jak vůči euru, tak i koruně, proto lze očekávat, že zdraží i pohonné hmoty. Již během týdne se může cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 zvýšit o 20 až 30 haléřů za litr," řekl Právu hlavní analytik Patria On Line David Marek.

To, že by mohli prodejci u čerpacích stanic růst cen částečně zmírnit snížením svých marží, ekonomové nepředpokládají. "Už v současnosti jsou marže prodejců velice nízké," vysvětlil Marek.

Lehká ropa Brent včera na burze v Londýně hned po zahájení obchodování zdražila o téměř 40 centů a dostala se nad hranici 33,20 dolaru za barel. Cena americké ropy West Texas Intermediate byla nad 37 dolary za barel. "Důvodem růstu cen ropy jsou nejen obavy ze snížení produkce kartelu OPEC, ale i nepokoje ve Venezuele," dodal Marek.

Venezuela je jedním z důležitých dodavatelů ropy na americký trh. Ceny ropy se přitom v polovině týdne značně snížily kvůli statistice o zásobách v amerických skladech. Zásoby v poslední době rostou a cena na trhu tedy reagovala poklesem.

Hned ve čtvrtek se nicméně růst obnovil a v pátek ráno začal ještě více sílit.

V létě by se mělo zlevňovat

Od poloviny roku se však podle Marka motoristé mohou těšit na mírný pokles cen benzínu. Současná nejistota na trhu je podle něho jen krátkodobá.

"V průběhu roku by nejistota na trzích měla oslabit. OPEC bude pod tlakem Spojených států. Předpokládám proto pokles cen ropy pod hranici 30 dolarů za barel a následně i zlevnění u našich čerpacích stanic," uvedl Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám