Hlavní obsah

Benzin za týden zdražil o dvacetník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily v průměru o dalších 20 haléřů. Benzin Natural 95 motoristé nyní tankují za průměrných 33,16 koruny za litr, což je o 22 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o 17 haléřů na 32,43 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 8. květnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají na Vysočině. Tamní čerpací stanice prodávají natural za 33,64 Kč za litr a diesel za 33,02 Kč za litr. V Praze stál natural v průměru 33,46 koruny a nafta 32,94 koruny za litr.

Naopak nejméně za benzin zaplatí řidiči v Jihočeském a Královéhradeckém kraji, a to průměrných 32,90 koruny za litr. Na jihu Čech je v porovnání s ostatními kraji i nejlevnější nafta, v průměru tam stojí 32,03 koruny za litr.

Paliva v Česku zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala. Cena benzinu se nyní dostala na úroveň loňského prosince a naftu řidiči kupovali za podobnou cenu naposledy na přelomu loňského a letošního roku.

Zdražování by mohlo zastavit

„V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen benzinu o 10 až 15 haléřů za litr. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu poklesla na 69 dolarů za barel. Česká koruna vůči americkému dolaru mírně znehodnotila. Tyto faktory signalizují, že růst cen pohonných hmot v ČR brzy skončí,” komentoval ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. Ve druhé polovině května je podle něj možné očekávat stagnaci cen pohonných hmot.

„Cena ropy na globálních trzích propadla v důsledku obav z vyhrocení obchodní války poté, co Trump rozhodl o zvýšení cel na dovoz čínského zboží. Toto rozhodnutí může zpomalit ekonomický růst Číny,” dodal analytik.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa je nejdražší za půl roku

Ceny ropy se v úterý vyšplhaly nejvýš za téměř půl roku. Zdražování cítí na čerpacích stanicích i čeští motoristé. Za růstem cen je především konec výjimek...

Výběr článků

Načítám