Hlavní obsah

Benzin výrazně zdražil, cena litru za týden stoupla o 28 haléřů

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku se dál zvyšují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 28 haléřů na 33,67 koruny za litr. Nafta zdražila od minulé středy o 17 haléřů na 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 29. květnu

Článek

Paliva v Česku zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala. Jen od začátku května stoupla průměrná cena benzinu o 73 haléřů a nafty o 48 haléřů. Benzin je nejdražší od loňského listopadu.

Nejdražší pohonné hmoty tankují řidiči v Praze. Litr Naturalu 95 vyjde v metropoli v průměru na 34,12 koruny a stejné množství dieselu na 33,37 koruny.

Hranici 34 korun za litr překročila cena benzinu už jen na Vysočině. Průměrná cena nafty se vyšplhala nad 33 korun kromě Prahy a Vysočiny také v Plzeňském kraji.

Naopak nejnižší průměrné ceny nafty má Jihočeský kraj. Litr dieselu tam vyjde na 32,36 koruny. Litr benzinu stojí na jihu Čech 33,39 koruny stejně jako v Královéhradeckém kraji.

Ropa už měsíc zlevňuje

„Severomořská ropa typu Brent v letošním roce zdražila v dolarech o bezmála 30 procent. V korunovém vyjádření pak barel ropy Brent zdražil dokonce o 34,3 procenta, protože k růstu cen ropy se přidal i efekt oslabení české měny vůči té americké,” přibližuje faktory ovlivňující cenu pohonných hmot ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Koruna letos oslabila vůči dolaru o 3,5 procenta. Nyní se koruna ocitá na své nejslabší úrovni vůči dolaru za poslední takřka dva roky, za období od června 2017. Jeden dolar vyjde na 23,22 koruny,” dodal.

Ropa však poslední měsíc zlevňuje. „Růst cen pohonných hmot v ČR tak má na svědomí spíše slábnoucí koruna a také provozovatelé čerpacích stanic a další firmy ve zpracovatelsko-dodavatelském řetězci ropných produktů, které i vlivem mediálně sledované situace kolem kontaminované ropy v ropovodu Družba navyšují své marže,” doplnil Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám